2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A humusz szezámkrémmel és citrommal, fűszerekkel ízesített csicseriborsókrém. Először ciprusi barátainknál látogatóban kóstoltuk ezt a finomságot. Most már nálunk is lehet kapni készen a boltokban, de ha van kedvünk/időnk, itthon is könnyen elkészíthető.
Hozzávalók:
100g csicseriborsó
1 ek. tahini (szezámkrém)
1 fél citrom leve
2 ek. olívaolaj
2 szép gerezd fokhagyma
só, bors, 1/2 kk. pirospaprika
A hozzávalókról. A csicseriborsó csupa egészség: igen magas arányban tartalmaz teljes értékű fehérjét, élelmi rostokat és ásványi anyagokat. A tahini pedig nem más, mint nagyon finomra őrölt szezámmag. A szezám olajában sok értékes antioxidáns található, emellett kalcium, és olyan növényi hatóanyagok, amik csökkentik a „nem jó” koleszterinszintet. Ráadásul ezek az anyagok éppen a finomra őrölt tahiniből szívódnak fel a legjobban.
Elkészítés:
Ez egy kicsit időigényesebb, de nem munkaigényes recept.
1. A csicseriborsót legalább 12 órára kétszeres mennyiségű hideg vízbe áztatjuk. (Én előző este szoktam beáztatni, ha hummuszt szeretnénk vacsorázni.) Az áztató levet leöntjük, és annyi vízzel, amennyi ellepi feltesszük főni. Minimum 1 órát főzzük, addig, amíg villával könnyen szétnyomhatóak a csicseriborsószemek.
2. Turmixgépbe kanalazzuk a csicseriborsót, és annyi főzőlevet, hogy 2/3-ig belepje. Hozzáadjuk a tahinit, citromlevet, préselt fokhagymát, fűszereket, olívaolajat, és krémesre turmixoljuk.
3. Kóstoljuk meg és ízlés szerint igazítsunk a fűszerezésen.
Ez a mennyiség 70g CH-t tartalmaz összesen. Mi először vékony, szír jellegű pitakenyérrel ettük, mostanában pedig friss zablepénnyel. A szénhidrát-tartalma magasnak tűnhet, de ennek a mennyiségnek a negyede három zablepénnyel tökéletesen elég és meg is felel vacsorára. Paradicsomsaláta, friss petrezselyem, olívabogyó illik hozzá.
Névtelen mondta
Szárított csicseriborsót használsz?
Maczek ica mondta
Szárított csicseriborsó!
Csa az a problémám hogy hiába áztatott be12órát vagy még többet nem fő kemény mára
Teszek beleszódabikarbonat így sem
Négy öt órát fözom a le írt módon készítem
Válaszát előre is köszönöm!
Andrási Nóra mondta
Kedves Ica,
akkor valószínűleg már régi, ilyen körülmények között meg kellett volna főnie. Érdemes legközelebb más forrásból venni, hogy kiderüljön, ez volt-e a gond.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia!
Igen, különben nem kellene áztatni. 🙂
Üdv,
N.
ObenKal mondta
Ha citrom helyett bolti citromlét használok, az kb. hány evőkanálnyi citromlét jelent?
Mindenmentes Nóri mondta
Szerintem 1-2 evőkanál elég lesz. Kóstolgasd. 🙂
Marcsi Bogdányi mondta
Nagy kedvencünk! Mostanában már lehet venni csicseriborsókonzervet is, ha valakinek nincs kedve/ideje főzőcskézni. Megfizethető.
Rita Summer mondta
Borzasztoan elvisz minden izt a szezam. Nincs valami otlet mivel lehetne kicsit lagyitani anelkul, h meg csicseriborsot raknek bele? Akkor olyan sok lesz h sose fogy el. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Még citromlé, még olívaolaj… Esetleg új fűszerek: van, aki pl. csípősen szereti, vagy nagyon fokhagymásan.
M. Nógrád Megyéből mondta
Drága Nóri!
Ebben a percben lett kész az isteni hummusz! Grammra követtem a receptedet. Egy kicsit sok lett nekünk, kérdezném, van-e tapasztalatod, mennyi ideig áll el hűtőben?
Hála és köszönet ezért a finom receptért is. Legközelebb teszek bele csilit jócskán és akkor azt fogjuk hinni, hogy az egy másik kence!!
:))
Félek, hogy titkon rá fogunk járni.
Köszönjük!
M. Nógrád Megyéből
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves M.! 🙂
Szerintem 2-3 napnál tovább nem jó tartogatni… Mindenesetre, ha rájártok, úgyis elfogy! 😉
Hámori Orsolya mondta
Sziasztok! Azt meg tudnátok mondani, hogy ebből kb mennyit ehet egy PCOS-es, este aki 160g-os diátén van?
Varga-Kis Kata mondta
Szezámmagkrém helyett más olajosmagból készült krém is jó lehet bele? Sajnos szezámmag, mandula, mogyoró allergiások a gyerekeke. Mondjuk dió vagy tökmag?
Mindenmentes Nóri mondta
Persze, sokféle hummusz van, de ki is hagyhatod, ízesítheted pl. céklával vagy citrommal is.