2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A guacamole egy azték eredetű, közép/dél-amerikai konyhában (mexikói, tex-mex) ismeretes fűszeres avokádókrém. Ahány konyha, annyiféle fűszerezéssel készülhet, a most következő egy elég „alap” recept. Kínálhatjuk mártogatósnak, fűszerezhetünk vele salátákat és persze mexikói ételeket.
Egyébként a kapcsolatom a guacamoléval kicsit döcögősen indult. Az avokádóval szerelem volt az első kóstolásra, és mivel az guacamole fűszereit (friss koriander, fokhagyma) is szeretem, arra gondoltam, ez csak jó lehet. Első kóstolásra amolyan mártogatósnak szántam, és nekem kicsit túl intenzív volt. Most már megtanultam, hogy nekem úgy az igazi, ha csak háttérszólamot kap, mint mondjuk egy salátában, de onnan kihagyhatatlan!
Hozzávalók egy kis tálkához:
1 érett avokádó
1 lime vagy 1/2 citrom leve (lime-mal pikánsabb)
2kk. olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, zúzva
1 késhegynyi őrölt római kömény
1/2 kk. szárított jalapeno paprika, vagy friss, ha terem a konyhaablakban
1 ek. friss, aprított korianderlevél
só, bors
Ha valamelyik fűszer nincs otthon, sebaj, improvizálj… Chili helyett csípős paprika, koriander helyett petrezselyem, stb. Nem ugyanaz, hanem valami más, de ugyanúgy finom lesz!
Mikor érett az avokádó? Ha tapintásra már egy kicsit puha, de még nem barnul sehol és nem mozog benne a magja, ha megrázzuk, akkor éppen jó. Még mindig nehezemre esik eltalálni, így a legegyszerűbb, ha hazaviszem keményen és pár nap alatt megérlelem egy papírtasakban az almák között. A másik lehetőség, hogy néha a boltok pont akkor árazzák le, amikor már megérett, nehogy rajtuk maradjon. Ma is ilyen szerencsém volt.
Elkészíteni nagyon egyszerű:
Az avokádót úgy érdemes meghámozni, hogy hosszában kettévágjuk, majd a két felét szétválasztva egy evőkanállal kiemeljük a magját, majd a héjából a gyümölcs húsát egy kis tálba kanalazzuk, amiben majd össze tudjuk turmixolni a többi hozzávalóval. Na vajon mi következik? Hozzápakoljuk az összes fűszert, és krémesre turmixoljuk. Kész is!
Ami a szénhidrátokat illeti, az avokádó CH-tartalma 9gCH /100g, a glikémiás indexe 10, szóval ebből a szempontból jó barátunk. Az én avokádóm 160g-os volt, így az össz CH 14g, de úgysem egyszerre eszem meg, szóval igazából nem számolom.
Rita mondta
Tökéletes lett…. mindig ezt akarom enni!