2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez a második bejegyzésem a karácsonyi menüről. Szerintem idén még egyet biztosan írok az év utolsó esétéjével kapcsolatban, és legkésőbb az Újév első napjaiban beszámolok a karácsonyi ajándékokról is.
Ez az első bejglim, amit gluténmentesen sütöttem. Nem vagyok maradéktalanul elégedett a tésztával, ezért csak a töltelék receptjét osztom meg, az nagyon finom lett.
Nálunk a diós bejgli az abszolut kedvenc. Én szeretem a mákosat is, de csak magamnak nem sütök egy egész rúddal, mert húsvétig sem fogyna el.
Hozzávalók 3 bejgli töltelékéhez: (a tészta 500g lisztből készült)
450g alma (3 közepes alma vagy 2 nagy)
50g baracklekvár (3 ek.)
25g mazsola
1 kk. vaníliakivonat
1 kk. rum aroma
300g cukornak megfelelő folyékony édesítő
3 tojás felvert fehérjéje*
* A tojásfehérjére azért van szükség, hogy a cukor miatt kiesett térfogatot pótolja. Ha tojásmentesen szeretnéd elkészíteni, nyugodtan kihagyhatod, az ízén nem fog változtatni, csak vékonyabb lesz a töltelék-csík.
A baracklekvár ezúttal nem diabetikus volt, hanem apukám fantasztikus aromájú kajszi-lekvárja, ami szinte csak a gyümölcs cukortartalmával készült. Természetesen helyettesíthető a diabetikus változattal, én 50g/100g CH-tartalommal számoltam.
Így készült:
1. Az almát meghámoztam, kockákra vágtam és a saját levében megpároltam a mazsolával, baracklekekvárral, vaníliakivonattal, rumaromávl, édesítővel együtt. Mikor az alma összeesett és kiengedte a levét, összeturmixoltam az egészet. Istenien aromás az így készült „kompótpüré”!
2. A diót szendvicsgrillen megpirítottam és diódarálón ledaráltam.
3. A dióhoz kevertem a még forró almás szószt, majd óvatosan beleforgattam a keményre vert tojásfehérjéket.
Kész is! Ezzel a töltelékkel 3 bejglit tudtam megtölteni.
Névtelen mondta
Azóta esetleg sikerült kikísérletezni a tésztát is? 🙂 Megint közeleg a karácsony, és én nagyon félek, hogy nem fogok tudni ellenállni Anya (cseppet sem gluténmentes) bejgliének, imádom!
Üdv, fannie
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Fannie,
nos, tavaly karácsony óta még nem sütöttem bejglit… Idén megpróbálom előre venni a sorban, de inkább nem teszek ígéretet. 🙂
N.
Névtelen mondta
Kedves Nóri ha közben sikerült tökéletesítened a bejgli tésztáját tedd fel kérlek a receptet, mert ilyet szeretnék sütni karácsonyra! köszönöm
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
sajnos a bejgli még várat magára.
N.
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Sikerült a beigli receptet kikísérletezned?
Judit
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Judit,
nem volt időm idén nagy ünnepi sütés-főzést rendezni.
Üdv,
N.
Névtelen mondta
Szia Nóri, még mindig nincs tökéletes bejglitésztád? én beérem a tökéletlennel is 😉 köszi 🙂 LiBella
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Hiszed vagy sem, a képen látható volt az utolsó, amit sütöttem. Talán idén. 🙂
Névtelen mondta
Szia Nóri, Jó lenne idén meglepni a mindenfélére érzékeny húgomat egy kis bejglivel. Látom, hogy nemrég írtad, hogy még nincs meg a tészta, de esetleg nem írnád le, hogy melyik korábbi tésztádhoz vagy sütihez hasonlít? köszi,
Szilvi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Ötletem van, de nem hasonlít a többire, és sütni még nem volt időm… Talán a jövő héten, nem teszem le a cserkész esküt. Mire érzékeny a húgod?
Szilvi Tóth mondta
Szia, gluténre és tejtermékekre (nem csak laktózra). Azért írtam, hogy mindenfélére, mert ezek szinte mindenben benne vannak. A többi receptedet nagyon szeretjük 🙂 Én semmire nem vagyok allergiás szerencsére, de nagyon szeretem én is a receptjeidet 🙂 Köszi, Szilvi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Igen, ezek benne vannak az "alapcsomagban". 🙂 Már jó ideje tojást sem használok sütéshez, és egyre többen panaszkodnak az olajos magvakra is, ezért érdeklődtem… 🙂