2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Következik a gyors „Melyik a kedvenc karácsonyi ízetek?” szavazás második helyezettje, a narancsos-csokis, mindenmentes keksz. A mézeskalácsoshoz hasonlóan ez is cukor-, glutén, tejtermék-, tojásmentes, vegán.
Szerintem ez lesz az utolsó receptem Karácsony előtt. A töltött káposztám már készen van, még a bejgli sütés és az ajándékok befejezése van hátra. Kellemes készülődést kívánok Nektek, ne hajtsátok túl magatokat! 😉
Szóval a kekszről. A liszteket egyébként nem véletlenszerűen állítottam össze, próbáltam utánanézni, hogy melyik liszt milyen tulajdonságokkal bír, pl. a hajdina magas fehérjetartalma miatt önmagában is összetartja a dolgokat, a barna rizs nagyon erős vízmegkötő, ezért ebből csak óvatosan adagoljunk, stb. Ebben a témakörben a leghasznosabb összefoglalókat Alea és Shauna blogján olvastam, mindkettőt ajánlom figyelmetekbe, ha a kérdés mélyebb megértésére vágytok.
40g darált mandula
40g barna rizsliszt
40g hajdinaliszt
40g kukoricaliszt
1/2 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
60g kókuszzsír
100g cukornak megfelelő édesítő
kb. 100-150g kockázott, párolt alma
1 kk. narancskivonat
25g apróra darabolt étcsokoládé
Süssünk kekszet:
Hasonlóan készül a mézeskalácsos változathoz.
1. Az almát hámozzuk meg, kockázzuk fel és pároljuk meg a saját levében.
2. A szilárd hozzávalókat, a csoki kivételével: a liszteket, a mandulát, a sót, a szódabikarbónát keverjük össze egy tálban.
3. A párolt almát a kókuszzsírral, az édesítővel és a narancskivonattal turmixoljuk össze.
4. Dolgozzuk össze az almás keveréket a lisztekkel , majd tegyük a hűtőbe pihenni. Amikor már elég hűvös (az alma melegíti fel), akkor keverjük bele a csokoládédarabokat is.
5. 20-30 perc múlva vegyük elő a tésztát és formázzunk belőle előbb golyókat, majd villával lelapított kekszeket, vagy szaggassuk ki mintázott formákkal.
6. Süssük 180 fokos sütőben kb. 15-20 percig.
Egy ekkora adag egy tepsit tölt meg, 20-25 keksz lesz belőle. Az összes szénhidrát-tartalom kb. 110g CH, tehát kb. 5g CH/db.
Névtelen mondta
SZia Nóri! Szuper a blog, gratulálok!(könyvjelzőnek elmentve) Véletlenül tévedtem ide, kókusztejporos csokireceptet kerestem… bezzeg amikor candidadiétás recepteket keresgéltünk a kolléganőimmel, akkor milyen jól jött volna! Hozzávetőleges árakat tudsz írni majd az elkövetkező receptjeidhez? Köszönöm: Annapanni
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Annapanni!
Örülök, hogy rátaláltál az oldalamra, és tetszik, amit olvasol. 🙂
Ha árak alatt az alapanyagokét érted, akkor tájékozódj inkább a neten, hogy aktuális legyen, ha pedig arra gondoltál, hogy sütök-főzök-e eladási céllal, akkor köszönöm, jólesik a megkeresés, de (egyelőre) nem. 🙂
Üdv,
Nóri
Juci mondta
Szia, most latom h fok es sutesi ido nincs megadva, 150C° jó? 10-15 perc?
Mindenmentes Nóri mondta
Na, pótolom is. 🙂 180 fok kb. 15 perc szokott lenni.
Adri mondta
Szia, te milyen étcsokit használsz? Tudsz esetleg olyan, amiben az összetevők között a „tejet tartalmazhat” kifejezés sem szerepel? Köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Általában a Lidl-ben kapható 81% kakaótartalmú Arriba csokit. Sajnos ez is nyomokban tejes… Nem tudok olyat, ami nem. :\
Tóth Zsoltné mondta
Kedves Nóri! A mandula kókuszliszttel helyettesíthető-e? Esetleg darált dió? Üdv, Emőke.
Mindenmentes Nóri mondta
Dió! 🙂
Tóth Zsoltné mondta
Köszönöm. Szép napot.
Limpár Krisztina mondta
Kedves Nóri!
Pár hónapja derült ki nálam egy csomó féle ételérzékenység plusz az IR. Te voltál a kezdeti nehéz napokban a mencsváram, a blogodról készültek az első próbálkozásaim. Mára már elég rutinos lettem, elég jól belejöttem a helyettesítgetésbe. Ezzel a recepttel is régóta szemezek, de azt nem tudom, hogy a kukoricát mivel helyettesítsem?
Köszönöm a válaszod!
További sok sikert kívánok!
Kriszta
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Kriszta,
szerintem vegyél a többi lisztből arányosan többet, vagy használj zablisztet, ha az mehet.