2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Az utóbbi napokban meglegyintett a kora nyár szele, mégpedig egészen konkrétan, ugyanis már teljes két napja biciklivel tekerek a munkahelyemre, így a napi 2×30 perc hajlobogás garantált. Igaz, hogy az esték még hűvösek, mi a hétvégéket már szinte egész nap a teraszon töltjük és alig várjuk, hogy leporolhassuk a grillt. Ebben a gyönyörű napsütésben pedig eszembe jutott az igazi, napérlelte paradicsom, a friss bazsalikom illata… Gondoltam egyet, és a tavaszi túrókrém után, itt a következő, a paradicsomos-bazsalikomos, garantáltan túrómentes, vegán szendvicskrém.

Hozzávalók
1 adag mandulatejből maradt mandula, vagy 10 dkg vízbe áztatott mandula
3 olajban eltett aszalt paradicsom
1-2 ek. friss, aprított bazsalikomlevél
kb. 3-4 ek. olívaolaj
só, bors
Olajban eltett paradicsomot nagyobb boltokban, bioboltokban, és a piacon is lehet kapni. Friss bazsalikomot jó nagy csokorral szoktam venni, a leveleket lefagyasztom, így sokáig friss marad.
1. A paradicsomot aprítógépbe teszem az olívaolajjal, sóval, borssal, bazsalikommal, pépesítem.
2. Részletekben hozzákeverem a mandulát, kóstolom, még ízesítem, ha kell, és kész is. (Ha nem mandulatej maradékból, hanem egész mandulából készíted, akkor a beáztatott mandulát előbb aprítsd fel vagy turmixold pépesre egy kis vízzel.)
3. Érdemes éjszakára a hűtőben hagyni, hogy összeálljon, így a mandula felszívja a zsíradékot, az ízeket, és krémes, jól kenhető lesz.
Egymás után többször is készítettem, ugye nálunk szinte mindig van tejkészítésből maradt mandula, és mindig elég hamar elfogyott. A számolgatás ma elmarad, mivel a mandulatejbe már beleszámoltam, amit lehetett. Na ki kér ilyet reggelire?

Ha beédesíted a mandulatejet, nem lesz rossz egy sós ízű pástétomban, hogy az alap kicsit édeskés? Ezen agyalok, különben holnap ilyet fogok csinálni diótej maradékból (én azt tudtam venni most olcsón).
Köszi a választ!
ViZi
Szia,
én nagyon pici édeskét, kb. 1 kk. nyírfacukrot szoktam tenni az egész adag tejbe. A visszamaradt mandularoston nem lehet érezni.
Nekem sajnos ezekkel az alapanyokkal nem sikerült. Több olajat tettem hozzá, és növényi joghurtot, hogy ehető legyen. Most látványra úgy néz ki, mint egy körözött. A képet nézve, korántsem ilyen fehér. Nem tudom, hogy mit csináltam rosszul.
Szia Lia,
sajnálom, hogy nem hozta a vártat, bár a körözött sem hangzik rosszul! A fotón lévő mandula maradékból készült tejfőzés után.