2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Egyszer volt, hol nem volt, tavaly nyáron egy málnás-túrós zabpalacsinta receptem, amit nagyon szerettünk: gyakran készítettem, és a vendégeink is egy pillanat alatt eltüntették. Majd az ősszel elmaradt az étrendünkből a zab, és az enyémből a túró is, így idén nyáron kis nosztalgiával gondoltam erre a receptre. A megoldást végül egy barátnőm tálalta elénk, amikor áthívtak vacsorázni (ezúton is köszönet, Anita!) A nyers gyümölcstorta receptjéről már hallottam korábban is, de még sosem kóstoltam. Rögtön tudtam, hogy ennek a történetnek lesz folytatása.
Miután megsütöttem az első hajdinapalacsintákat, már csak a gyümölcsös tölteléket kellett hozzátennem a történethez. És milyen igaz, amit egyik kollégám kérdezett: „mandulából mindent lehet?!”
A hajdinapalacsintákat egy kis vaníliakivonattal szelidítettem meg, hogy jobban passzoljanak a gyümölcsös, túrós, édes ízvilághoz. A „túrós” töltelék pedig annyira megtévesztő, hogy Z, miután közös erőkkel elpusztítottuk a palacsintáinkat, rám nézett, és megkérdezte, hogy „de nem úgy volt, hogy te nem eszel túrót?”… 😉
Hozzávalók 4 személyre:
1 csipet só
1 tojás
3-3,5 dl víz
1 kk. vaníliakivonat
15 dkg mandula
15 dkg eper
50g kókuszzsír (3 ek.)
45g nyírfacukor (3 ek.) vagy más édesítő ízlés szerint
1 citrom leve
0. A töltelékhez a mandulát előző este megmostam és beáztattam.
1. Másnap leszűrtem a mandulát, és aprítógépben krémesre turmixoltam a citrom levével, a megtisztított eperrel, nyírfacukorral, kókuszzsírral. Ha elkészült, kóstold meg, hogy elég édes-e, mert a gyümölcsön is rengeteg múlik, és persze ízlések és pofonok…
2. A palacsintákat készítsük el a korábban leírt módon, annyi különbséggel, hogy a tésztába egy kis vaníliakivonatot is csempésszünk. Én nem édesítettem a tésztát, mert a töltelék úgyis elég édes, de ezt az ízlésetekre bízom.
3. A palacsintákat egyenként megtöltöttem az epres-„túrós” töltelékkel, és már tálaltam is. Jó étvágyat!
A tölteléket szerintem mindenféle savanykás gyümölccsel lehet variálni, ráadásként eperhez balzsamecet, vagy piros bogyósokhoz menta: ne fogjátok vissza magatokat! 😉
A palacsinta kb. 10-12g CH/db, a töltelék pedig ebben az összetételben összesen 80g CH, ami nekünk kb. 10 palacsintához volt elég (nyírfacukor helyett szteviával vagy folyékony édesítőszerrel csak 35g CH lenne).
Névtelen mondta
Hát ez tök jó ötlet! A túró helyettesítésére eddig a kölest használtuk, a tofuval nem tudtam megbarátkozni ebben a formában sem. Kíváncsi vagyok, hogy milyen, ki fogom próbálni!:)Pitypalaty
Névtelen mondta
Helló Nóri, ma találtam rá a blogodra, és nagyon örülök neki!
Azt megkérdezhetem, hogy túrót miért nem eszel? Vagy tejterméket általában? Erről nem találtam információt az Oldalak menüpontjai között. Köszönöm, és csak így tovább!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia, valóban, pótolom. 🙂 Egyszerűen csak nem érzem jól magam a tejtermékekkel, ezért kerüljük egymást…
Névtelen mondta
kb. két- három hónapja főzök az oldaladról, de csak most próbáltam ki ezt a palacsintát, de már bánom, hogy csak most mert isteni. Én "csak" lisztérzékeny vagyok, de nagyon jó hogy tej nélkül is lehet ilyen finom palacsintát sütni, az 5 éves kislányomnak is nagyon ízlett.
üdv: Linda
Névtelen mondta
Kipróbáltuk, bejött 🙂 mi eper helyett konzerv barackkal dolgoztuk össze a "krémet"
üdv, Tünde
Cinem Ani mondta
Szia!
Szerinted ha kihagyom a tojást, akkor is működik a recept?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Teljesen kihagyni inkább ne, de lenmag- vagy chia "tojással" pótolni lehet: épp a napokban fotóztam ilyet, hamarosan fel is kerül az oldalra. 🙂