2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Egyszer volt, hol nem volt, tavaly nyáron egy málnás-túrós zabpalacsinta receptem, amit nagyon szerettünk: gyakran készítettem, és a vendégeink is egy pillanat alatt eltüntették. Majd az ősszel elmaradt az étrendünkből a zab, és az enyémből a túró is, így idén nyáron kis nosztalgiával gondoltam erre a receptre. A megoldást végül egy barátnőm tálalta elénk, amikor áthívtak vacsorázni (ezúton is köszönet, Anita!) A nyers gyümölcstorta receptjéről már hallottam korábban is, de még sosem kóstoltam. Rögtön tudtam, hogy ennek a történetnek lesz folytatása.

Miután megsütöttem az első hajdinapalacsintákat, már csak a gyümölcsös tölteléket kellett hozzátennem a történethez. És milyen igaz, amit egyik kollégám kérdezett: „mandulából mindent lehet?!”
A hajdinapalacsintákat egy kis vaníliakivonattal szelidítettem meg, hogy jobban passzoljanak a gyümölcsös, túrós, édes ízvilághoz. A „túrós” töltelék pedig annyira megtévesztő, hogy Z, miután közös erőkkel elpusztítottuk a palacsintáinkat, rám nézett, és megkérdezte, hogy „de nem úgy volt, hogy te nem eszel túrót?”… 😉

Hozzávalók 4 személyre:
1 csipet só
1 tojás
3-3,5 dl víz
1 kk. vaníliakivonat
15 dkg mandula
15 dkg eper
50g kókuszzsír (3 ek.)
45g nyírfacukor (3 ek.) vagy más édesítő ízlés szerint
1 citrom leve
0. A töltelékhez a mandulát előző este megmostam és beáztattam.
1. Másnap leszűrtem a mandulát, és aprítógépben krémesre turmixoltam a citrom levével, a megtisztított eperrel, nyírfacukorral, kókuszzsírral. Ha elkészült, kóstold meg, hogy elég édes-e, mert a gyümölcsön is rengeteg múlik, és persze ízlések és pofonok…
2. A palacsintákat készítsük el a korábban leírt módon, annyi különbséggel, hogy a tésztába egy kis vaníliakivonatot is csempésszünk. Én nem édesítettem a tésztát, mert a töltelék úgyis elég édes, de ezt az ízlésetekre bízom.
3. A palacsintákat egyenként megtöltöttem az epres-„túrós” töltelékkel, és már tálaltam is. Jó étvágyat!

A tölteléket szerintem mindenféle savanykás gyümölccsel lehet variálni, ráadásként eperhez balzsamecet, vagy piros bogyósokhoz menta: ne fogjátok vissza magatokat! 😉
A palacsinta kb. 10-12g CH/db, a töltelék pedig ebben az összetételben összesen 80g CH, ami nekünk kb. 10 palacsintához volt elég (nyírfacukor helyett szteviával vagy folyékony édesítőszerrel csak 35g CH lenne).
Hát ez tök jó ötlet! A túró helyettesítésére eddig a kölest használtuk, a tofuval nem tudtam megbarátkozni ebben a formában sem. Kíváncsi vagyok, hogy milyen, ki fogom próbálni!:)Pitypalaty
Helló Nóri, ma találtam rá a blogodra, és nagyon örülök neki!
Azt megkérdezhetem, hogy túrót miért nem eszel? Vagy tejterméket általában? Erről nem találtam információt az Oldalak menüpontjai között. Köszönöm, és csak így tovább!
Szia, valóban, pótolom. 🙂 Egyszerűen csak nem érzem jól magam a tejtermékekkel, ezért kerüljük egymást…
kb. két- három hónapja főzök az oldaladról, de csak most próbáltam ki ezt a palacsintát, de már bánom, hogy csak most mert isteni. Én "csak" lisztérzékeny vagyok, de nagyon jó hogy tej nélkül is lehet ilyen finom palacsintát sütni, az 5 éves kislányomnak is nagyon ízlett.
üdv: Linda
Kipróbáltuk, bejött 🙂 mi eper helyett konzerv barackkal dolgoztuk össze a "krémet"
üdv, Tünde
Szia!
Szerinted ha kihagyom a tojást, akkor is működik a recept?
Szia,
Teljesen kihagyni inkább ne, de lenmag- vagy chia "tojással" pótolni lehet: épp a napokban fotóztam ilyet, hamarosan fel is kerül az oldalra. 🙂