2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Kicsit talán korán is, de kezd ősziesre fordulni az idő: reggelente hűvös van, jólesik hosszú nadrágban biciklizni. Szeptember végén még visszatérhet egy kis meleg, addigis maradnak a hűvös reggelek a laposan beeső napsugarakkal.
Munkába menet két iskola mellett is elbiciklizem, így még nekem is feltűnt, hogy itt a szeptember, és vele az iskola első napja. Arra gondoltam, ez egy remek alkalom, hogy megosszam itt is a legújabb tízórai találmányomat, ami cukor- és gluténmentes, sőt, vegán is, sütés nélkül készíthető, és sokáig eláll: a házi müzliszeletet. Remélem, számotokra is olyan kedvenc lesz, mint nekünk.
Már néhány hete kiötlöttem ezt a finomságot, így már a nyaralás alatt is tudtam tesztelni, hogy mégis, mennyire eltartható, hogy bírja az utazást. Nos, remekül vizsgázott: akár egy hétig is eltartható, nagy melegben is, így bekerült abba a bizonyos túlélőcsomagomba. Az egyetlen dolog, amire ügyelni kell, hogy törékeny, ezért műanyagdobozba pakolva szállítottuk őket.
Pillanatok alatt, sütés nélkül készül, és majd meglátjátok, milyen sokféleképpen variálható…
Aszalt szilvás, diós müzliszelet - cukor- és gluténmentesen
Hozzávalók
- 50 g dió
- 25 g pattogatott amarant
- 75 g aszalt szilva
- 3 ek. víz
- 2 ek. nyírfacukor
- kevés fahéjjal vagy vaníliakivonattal is ízesítheted
Elkészítés
- A diót érdemes megpirítani szendvicsgrillen vagy egy serpenyőben, de ha sietsz, ezt ki is hagyhatod.
- Aprítógépben daráld össze a diót az aszalt szilvával.
- A vizet és a nyírfacukrot forrald össze, majd tedd félre, amíg a nyírfacukor feloldódik.
- Mérd a pattogatott amarantot is az aprítógépbe, keverd el a diós szilvával.
- Öntsd a nyírfacukorszirupot is a müzlihez, majd alaposan dolgozd össze az aprítógéppel: egy ragacsos masszát kell kapnod.
- Terítsd kb. 0,5-1 centi vastagon sütőpapírral kibélelt formába: én ehhez az adaghoz egy kis méretű püspökkenyér formát használok. A sütőpapír széleit visszahajtva nyomkodd össze jó alaposan, majd a becsomagolt müzlit tedd egy vágódeszka és nehezék (pl. nehéz edények) alá egy éjszakára. Reggelre megszilárdul, és éles késsel szeletelhető.
szaberka mondta
Ez már megint nagyon jó, köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
😉
margaretta mondta
Nóri! Ezt mindenképp kipróbálom, nagyon finom lehet!
Judit mondta
Kedves Nóri!
Szerinted amarant helyett puffasztott quinoaval is működhet?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Judit!
Persze, quinoával, sőt, szerintem puffasztott barna rizzsel is működhet, de az amarantnak és a quinoának jobbak a beltartalmi értékei.
N.
HajniZoli mondta
Köszönöm a receptet, nagyon jó!
lilla mondta
mehet bele szezámmag is, nyaminyami
Mindenmentes Nóri mondta
Lesz még mindenféle müzliszelet. 🙂
Ica mondta
Én meg holnap rohanok pattogatott amarantot, vagy quinoát venni és biztos, hogy teszek bele mákot is!
Köszi Nóri!
Ica mondta
Szia Nóri!
Kipróbáltam a receptet, nagyon finom lett a müzliszelet. Amarantot kaptam, ezért azt tettem bele. Nem volt itthon aszalt szilva, ezért nagyon kemény szatmári szilvalekvárral bolondítottam, így is tökéletes lett. A tervekkel ellentétben mégsem raktam bele mákot, mert azt a meggyes-mákos müzliszeletre tartalékolom.
U.i.: Az Aldiban is és a Tescoban is most 3.000 Ft a mandula kilója.
margaretta mondta
Szia Nóri!
Én is kipróbáltam, nagyon finom lett. Úgy készítettem, ahogy írtad. Köszönöm a receptet és várom a többit is. 🙂
Vincze Mariann mondta
Pont olyan finomságot kerestem, amit tízóraira ehetek és csak 20gCH-t tartalmaz. Szóval, ez nálam telitalálat! 😀
Köszi a receptet! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Nézz körül a muffin és a keksz címkék alatt is! 😉
Andy26 mondta
Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy a pattogatott amarant te készíted, vagy készen veszed? Én csak puffasztott terméket találtam a neten. Esetleg a pattogatott = puffasztott amaranttal?
Köszi ha válaszolsz!
Mindenmentes Nóri mondta
Szerintem pattogatott = puffasztott, legalábbis én így gondoltam, és igen, készen veszem. 🙂
Pájó mondta
Szia!
Ezt a receptet mi is nagyon szeretjük, de most azon gondolkodom, hogy biztosan lehet valami hasonlót készíteni csak magvakból, aszalt gyümölcs nélkül. Szerinted mivel lehetne "egymáshoz ragasztani" a magokat? Máshol olvastam cukros vizes megoldásról, de nyilván nem szeretnék kristálycukrot használni 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szió,
Hát az valóban nem lenne szerencsés, de szerintem meg lehetne próbálni xilit sziruppal… Mondjuk annyi vízzel készíteni a szirupot, amennyiben éppen oldódik forrón (kb. 3 ek. xilit + 1ek. víz), a magokat megpirítani picit száraz serpenyőben, hogy azok is forrók legyenek, forrón összekeverni az egészet, sütőpapíron hűlni hagyni… És olajos magokkal kellene (szezám, napraforgó, mandula), hogy puha legyen, mert a xilit kikristályosodva megkeményedik.
Majd írj, hogy milyen lett, most nekem is megjött a kedvem… 🙂
Anna mondta
Lehet mézet használni nyírfacukor helyett? Ha igen, kb. hány evőkanálnyival kell helyettesíteni?
Mindenmentes Nóri mondta
Szerintem a méz is összetartaná, ha azt szeretnéd használni. 3-4 evőkanálnyit mondanék, de ehhez már nem kell víz sem!
M. Nógrád Megyéből mondta
Drága Nóri!
Ez is elkészült!!! Bár még senyved a nehezék alatt, nem bírtuk ki és megkóstoltuk!! Ez maga a csoda! Nekem kicsit puhára sikerült, de reménykedem, hogy reggelig összeszedi magát. Sajna nem volt itthon nyírfacukor, így Xukor Zéro-val készült, lehet, hogy ez okozta, hogy puha lett?
Azért nem félek, hogy ránk fog maradni! Úgy döntöttem, hogy mindenki ezt kapja karácsonyra! (Olyan ajándékot adunk, ami saját készítésű bármi.) Mindkét változatból teszek a kis csomagokba és boldoggá teszem a családot!
Hálásan köszönjük!
Ölelés:
M. Nógrád Megyéből
Névtelen mondta
Szia Nóri, eritrittel esetleg meg lehet próbálni, a nyírfacukrot sajnos nem bírom. (új vagyok).
Köszönöm:
Dóri
Mindenmentes Nóri mondta
Persze. Legfeljebb egy kis hűsítő érzést fogsz tapasztalni, amikor eszed, de nem biztos, hogy feltűnik.
Nagy Zsuzsanna mondta
Kedves Nóri, ezt is elkészítettem, saját szatmári dióból és aszalt szilvából (Szülők), puffasztott amarant akkori hiányában zabpehely fogta össze. Jól jött a túránk alatt! Köszönöm.
Gerjeni Róbert mondta
Üdv!
Gyógyszerészként tudnia kellene, hogy az aszalt szilvának igen magas a cukor tartalma (szorbiton kívül), 100 g-ban általában 34-36 g, kis differenciával a nedvességtartalomtól függően, melynek emésztéséhez inzulin szükséges. Nem beszélve a többi összetevő szénhidrát tartalmáról. Ön azt sugallja a blog olvasójának (ha pl. kezdő cukorbeteg, hogy ezt gond nélkül eheti! Ez így rendben van?) Maximum hozzáadott cukor mentes! Szakmához nem kapcsolódó tudással felvértezett laikus ember nem tud különbséget tenni a kettő között, max bízik azokban akiről azt feltételezi, hogy tudniuk kell.
1924/2006/EK
CUKORMENTES
Az állítás, amely szerint az élelmiszer cukormentes, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml határértéket. ▼C1 2006R1924 — HU — 02.03.2010 — 002.002 — 26
HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ
Az állítás, amely szerint az élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott cukrot, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszert. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.
Gluténmentességről csak annyit, hogy pl. egy multitól vagy bioboltból beszerzett, áthúzott kalász emblémával nem védjegyezett alapanyagból 100%, hogy gluténmentes lesz a termék?
További felelős és sikeres blogírást és sok követőt!
Róbert
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Róbert,
valóban, nem megfelelő kifejezést használtam: hozzáadott cukor mentes. Javítottam is a bejegyzés címében.
Ami a gluténmentességet illeti: most belinkeltem azokat az alapanyagokat, amiket használok, ezeket gluténmentes üzemben csomagolják.
Üdv,
Nóra
Rita mondta
Örülnék még több müzli szelet receptnek, de remélem, hogy egyszerűen beszerezhető hozzávalók lesznek bennük. Mivel helyettesíthetem az amarántot? Nekem semmilyen allergiám nincs, csak próbálok egészségesen enni.
Mindenmentes Nóri mondta
Vettem! 🙂 Zabpehellyel!