2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Nem panaszkodhatunk: idén a tél kesztyűs kézzel bánt velünk. Máris minden jel arra mutat, hogy közeleg a tavasz: gondolok itt a fagymentes reggelekre, a nedves föld illatára útközben, az egyre súlyosbodó „húst inkább nem ennék, de zöldséget azt sokat és sokfélét” helyzetre, ami kialakult az étvágyam körül. A hétvégén megláttam néhány szép kápia paprikát a piacon: eszembe jutott a nyár, a sült paprika illata… És támadt egy ötletem.
A sült paprika illatáról mindig a nyári zakuszka eltevés jut eszembe. Még sorakozik pár üveg a polcon, de addig is, amíg az idei sütésre sor kerül, átkottáztam a sült paprika illatát krémlevessé.
Hogyan sűrítsünk krémlevest glutén- és tejtermékmentesen? A hagymakrémleves óta már tudom, hogy rettentően egyszerűen. Ezt a levest szinte főzni sem kell.
Hozzávalók kb. 4 tányérhoz:
5-6 db kápia paprika (kb. 350g)
30g beáztatott, majd megfőzött barna rizs (rizstejből) a „rizstejszínhez”
kb. 6-800 ml víz
só
frissen őrölt bors
friss korianderlevél
- A barna rizst legegyszerűbb nagyobb adagban áztatni és főzni, ha mondjuk rizstej is készül.
- A paprikákat mosd meg és süsd grill fokozaton, amíg minden oldala el nem kezd feketedni (mint ahogyan a paprikás-csicseriborsós szendvicskrémnél mutattam).
- Ha megsültek, egy nedves ruhával letakarva tedd félre őket pár percre. Így felpuhul a héjuk, és kézzel könnyen le tudod húzni.
- A paprikák húsát pakold egy turmixgépbe a főtt rizzsel, sóval, borssal, korianderrel ízlés szerint, és egy kevés vízzel együtt. Turmixold jó krémesre, majd engedd fel annyi vízzel, amennyivel szeretnéd: minél kevesebbet teszel hozzá, annál sűrűbb és krémesebb lesz a leves.
Mivel ez a leves gyakorlatilag főzés nélkül készül, nyáron behűtve is fogyasztható, amolyan gazpacho-féle fogás. Tavaly nyáron korianderesen készítettem, most a hidegre való tekintettel sok frissen őrölt borsot ajánlanék hozzá: forrón tálalva igazi lélekmelegítő lehet.
Egy ekkora adagban összesen 48g szénhidrát van, hogy ez tányéronként mennyi, az attól is függ, hogy mennyire készítitek sűrűre, de kb. 12g CH/tányér.
Vélemény, hozzászólás?