2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Biztosan láttátok a friss epret a piacon. Tudom, hogy ez még nem hazai, de piros volt, friss és illatos, úgyhogy rögtön lecsaptam egy szép adagra. Szombaton desszertnek ettük, pár csepp lime-lével összeforgatva, de vasárnap … Vasárnap valami bekattant, hogy márpedig én eperrel és pisztáciával salátát fogok készíteni: édeskés, savanykás, árnyalatnyit sós.
Hozzávalók 2 személyre:
kb. 15 dkg eper, megtisztítva, negyedelve
2 ek. sótlan, pörkölt pisztácia, tisztítva
1/2 kk. modenai balzsamecet
az öntethez:
1 kk. méz
1 ek. lime lé
1-2 kk. olivaolaj
- Az epret forgasd össze egy pár csepp balzsamecettel: ez a lépés azért fontos, mert a balzsamecet kiemeli az eper ízét anélkül, hogy bármennyire is „ecetes” vagy savanykás lenne a végeredmény.
- A salátaleveleket mosd még és rendezd el két salátás tálban.
- Az öntet hozzávalóit keverd össze egy kis tálban vagy pohárban.
- Rendezd el a marinált eperszeleteket és a pisztáciát a salátaágyon, locsold meg az öntettel, és kész is!
Mennyei saláta, előételnek is, vagy csak úgy, ha egy kis zöldre vágysz.
A hagyományokra való tekintettel összeszámoltam, hogy ebben kb. 10g CH/tál lehet, de a zöldek miatt én nem számolgatnám.
Vélemény, hozzászólás?