2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Szerintem az idei időjárás nagyon kedvezően alakult, legalábbis ami a piaci felhozatalt illeti. Nem elég, hogy Z hetek óta hegyekben tüntetheti el egyik kedvenc gyümölcsét, a cseresznyét, máris itt a következő „kedvenc hullám”: barackok és málna…
A piskóta alapú torták után régóta terveztem már egy vékony tésztájú, omlós, tojásmentes, vegán tortát is. A torta alaphoz a korábbi mogyorós-omlós mindenmentes keksz receptjét vettem kiindulási pontnak, és lám-lám: működött! 🙂
A cukormentes és gluténmentes torták után ez végre tojásmentes és így vegán is.
Hozzávalók egy 18 cm-es kerek tortaformához (8 szelet):
a tésztához:
20g barna rizsliszt
20g hajdinaliszt
20g kukoricaliszt
20g kókuszzsír + 20g vaj*
1/4 kk. vagy jó késhegynyi szódabikarbóna
1/4 kk. vagy jó késhegynyi stevia por
kb. 100g alma (1 kicsi)
1/2 kk. vaníliakivonat
1 csipet só
- A tésztához időnként megrázogatva pirítsd meg a mogyorót (ilyen keveset szendvicsgrillen is lehet), vágd kockákra és párold meg az almát.
- A liszteket, sót, szódabikarbónát mérd egy tálba és keverd össze. Ha a mogyoró megpörkölődött, egy konyharuhával dörzsöld le a barna héját, daráld le és keverd a lisztekhez.
- A folyékony hozzávalókat: vaníliakivonat, kókuszzsír, vaj turmixold össze a párolt almával.
- Ha már nem nagyon meleg, az almás keveréket add a lisztekhez, és alaposan dolgozd össze. Pihentesd a tésztát 30 percig, hogy összeálljon.
- Kend ki kókuszzsírral és lisztezd ki pl. rizsliszttel a tortaforma oldalát, az alját pedig béleld ki sütőpapírral. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra alul-felül sütéssel.
- Hamar elkészülsz a barackos krémmel: a sárgabarackot aprítógépben vagy botmixerrel turmixold krémesre, majd közepes hőfokú tűzhelyen kezd el beforralni. Csak a felesleges víz kell kiforrjon, ha már kezd sűrűsödni, keverd bele a keményítőt, édesítőt, ha szükséges, forralj egyet rajta és tedd félre hűlni.
- Habverővel verd fel a kókuszkrémet, és forgasd a kézmeleg barackos masszába. Kész a krém.
- A tésztát kézzel nyomkodd a tortaformába úgy, hogy kb. egyenletes fedje az alját és legyen egy kis pereme (itt lehet vastagabb). Fedd le sütőpapírral és tegyél nehezéket (bab vagy tortanehezék) a közepére, hogy sütés közben itt ne emelkedjen fel. Süsd 160 fokon, alul-felül sütéssel kb. 15-20 percig, amíg átsül, a széle kezd megbarnulni, de még nem szárad ki.
- Ha a tortalap és a krém is kihűlt, simítsd el a barackos krémet a lapon, díszítsd a málnával és a pirított szeletelt mandulával. El is készült, remélem, ízleni fog!
Ebben a cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentes omlós tortácskában összesen kb. 95g szénhidrát van, ez 8 szeletre vágva kb. 12g CH/szelet. Részemről egy panaszom van ezekkel a helyes kicsi számokkal kapcsolatban: egy szeletnél nehéz megállni… 🙂
Varga Enikő mondta
Ki lehet -e hagyni a mogyorót?
Mindenmentes Nóri mondta
Valami kell helyette, pl. mandula vagy földi mandula (utóbbi nem olajos mag!)
Balla Panna mondta
Kedves Nóra!
őszibarackot lehet használni a sárga helyett? illetve rizslisztet a különböző lisztek helyett?
Mindenmentes Nóri mondta
A barack csere rendben van, a lisztre ne tudok érdembe válaszolni sajnos. (Nem tudom, hogy jó lesz-e.)