2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Újra itt az ősz: a délutáni laposan beeső napsütés, a hűvös esték és reggelek, hulló színes falevelek, és persze, ilyenkor mindenkinek a sütőtök jut eszébe. Az én nagy őszi kedvenceim mégis inkább az alma és a dió! Almából ilyenkor minden évben betankolunk kb. 50-60 kg-t a pincénkbe, ennyi talán kitart tavaszig. 🙂
Gondoltam, ha már annyira szeretem a dió-alma párost, ideje lesz sütni is velük. Mondjuk muffint, ami már úgyis régen volt: cukor-, glutén- és tejtermékmentesen, sőt, már tojásmentes opciót is tudok ajánlani hozzá, így akár vegán sütemény is lehet.
Sokféle muffin készült már mindenmentesen a konyhámban, a kedvenceim talán a sütőtökös-mákos és a káposztás muffinok voltak eddig. Szezonjuk van, így ki tudja, talán lesz még folytatás a témában… 😉
100g köles
50g hajdina
110g barna rizsliszt
50g dió
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. fahéj
100g kókuszzsír
2 tojás, vagy 1 ek. chia mag/1 ek. lenmagliszt
1 kk. stevia por
100g víz
200g alma (megtisztítva ennyi)
- Muffint sütni egyszerű. Először a szilárd hozzávalókat mérd össze egy nagyobb tálban: daráld le a kölest, hajdinát (vagy használhatsz készen vásárolt lisztet is), a barna rizslisztet, a szódabikarbónát a fahéjjal és egy csipet sóval.
- A diót pirítsd meg száraz serpenyőben vagy szendvicsgrillen, majd vágd durva darabokra, és mehet ez is a lisztekhez.
- A folyékony részhez a kókuszzsírt keverd össze a langyos vízzel (azért kell langyos, kézmeleg legyen, hogy a kókuszzsír folyékony maradjon). Keverd bele a stevia port és a tojásokat is. (Ha tojásmentesen szeretnéd készíteni, akkor 1 ek. chia magot darálj frissen, vagy használhatsz 1 ek. nagyon finom lenmaglisztet – nem olajtalanítottat! -, ezeket pár ek. langyos vízzel csomómentesre keverve zselés állagú „tojáspótlót” kapsz.)
- Az almák magházát vágd ki és reszeld le őket.
- Végül a folyékony hozzávalókat keverd a szilárdakhoz. Amikor egynemű, forgasd bele a reszelt almát is, és oszd szét muffin sütő formákba: én szilikon kapszlikat szeretek használni, az egyszerűségük miatt. Süsd őket légkeveréssel 180 fokon 20-25 percig, amíg a teteje éppen kezdene megpirulni.
Ezek a muffinok gyorsan elkészülnek, légmentesen záródó dobozban, hűtőben tárolva 3-4 napig is finomak. Remek tízórai: hétvégén sütök egy adaggal, és minden nap tudok csomagolni egyet-egyet (van pont ilyen méretű zárható dobozunk is…:)). A szénhidrát-tartalmuk „meglepő módon” kb. 19g CH/db.
Kellemes sütögetést kívánok hozzá!
Krisztina mondta
Kedves Nóri!
Azt szeretném kérdezni, hogy a hajdinát mivel lehetne helyettesíteni?
Nem szeretem az ízét és ezért nincs is itthon… 🙂
Köszönöm előre is,
Krisztina
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Talán barna rizsliszttel is működhet, csak így kevesebb lesz benne a fehérje és az élelmi rost.
Mindig megkérdezem, mert sokaknál ez a gond: a hajdina, amit próbáltál, az pörkölt volt (sötétbarna) vagy natur (szürke)?
Névtelen mondta
Szia Nóri,
Cirok vagy Kókuszliszttel működhet? Én sem szeretem egyik színű hajdinát sem.. :/
Egy másik Krisztina
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Ez jó… összebeszéltetek? 😀
A cirok jó ötlet, erre korábban nem gondoltam.
Nóri
Névtelen mondta
Szia Nóri!
A kölest és a hajdinát darálás előtt meg szoktad-e mosni és szárítani (esetleg sütőben)? köszi szépen
Andi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Andi,
Erre még nem gondoltam… Persze értem én, hogy pl. főzés előtt megmosnánk… A malomban sem mossák, szárítják, szóval ennek a veszélynek szerintem továbbra is ki merem tenni magunkat. 🙂
Gabi mondta
Szia Nóri!
Most készítettem el annyi változtatással,hogy barnacukrot tettem bele stevia helyett. 25 Percig sütöttem 180 fokon, 15 percig légkeveréssel, utána simán. Nagyon finom, de a beleseje ránézésre, mintha nyers lenne. Ennek ilyennek kell lennie az alma miatt, vagy nem sütöttem elég jól át??? A teteje már kezdett pirulni, ezért is vettem le a légkeverést. Az alja is elég piros lett.
Előre is köszi a választ!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Gabi,
Azért lett túl nedves a muffinod, mert a cukor a folyékony alapanyagok arányát növelte (vizet köt meg). Ha steviát cukorra vagy nyírfacukorra cserélsz, akkor erre gondolni kell, és pl. kevesebb vizet tenni bele.
Anita mondta
Szia Nóri!
Szuper ez a recepted!!!! 🙂 Végre sikerült egy pihe-puha szaftos muffint sütnöm! 🙂 A rizsliszt helyett én 50 g gesztenyelisztet és 60 g amarántlisztet tettem, stevia helyett pedig 150 g eritritet. Én is tapasztaltam azt a bizonyos kicsit nyers állagot, amit Gabi is írt fent, de ahogy kihűlt, már nem éreztem annak, az almás sütik amúgy is szaftosabbak, így betudtam ennek, de majd ügyelek rá és megpróbálom kicsit kevesebb vízzel.
Köszönöm!
Anita
Erika mondta
Szia Nóri!
Ma készítettem el ezt a muffint,én cukorral csináltam, a többi összetevő változatlanul hagyásával.
Viszont azt többszörösét kellett bele tennem, hogy íze legyen, mert az 1 kk.cukor nagyon kevés volt.
Lehet, hogy a Stevia sokkal édesebb, mint a cukor, vagy már ennyire túlzottan édeshez szoktam?
Finom lett így a többszörös cukorral, az állaga is jó lett.
Üdvözlettel: Erika
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Erika,
a stevia egy természetes édesítőszer édesítő ereje kb. 300-szorosa a cukornak. 🙂 Itt olvashatsz róla bővebben.
Pákozdi Rebeka mondta
Szia Nóri! Sajna csak egy 6 db-os muffin sütőformám van és picit kényelmes is voltam, szóval egy őzgerinc formában sütöttem meg és szuper lett!:))