2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Desszertet reggelire! Mostanság valahogy nagyon hajszoltnak érzem a reggeli készítést, pedig nincs iskolás a háztartásunkban (egyelőre) és a férjem is nagyon kényelmes időpontban jár dolgozni, és mégis. Úgy érzem, végtelenül hosszú idő telik el, mire végre mindenki az asztalnál ül, előtte a reggelije, én pedig végre megmelegíthetem a kezeim a kávés bögrémmel… A reggeli készítés kávé előtt pedig olyan, mintha bal kézzel próbálnék palacsintát sütni. (Jobbkezes vagyok.)
Egy kis kényeztetésre vágytam. Valami olyan kenyérre/pirítósra kenhető dologra, ami csokis, kávés, édes-krémes és persze cukor- és tejtermékmentes is. Legyen könnyen, gyorsan elkészíthető és álljon el pár napig a hűtőben, hogy előre nagyobb adagot készíthessek, reggel csak rákenem a pirítósomra és tökéletes partnere lesz a kávémnak.
Így lett a házi mokka dióvaj.
Volt nekem korábban házi mogyorókrém receptem, amit messze földön híres bolti társa alapján készítettem, de most kevesebb hozzáadott zsírral és bolti csokoládé nélkül szerettem volna nekilátni, hogy még annyi cukor se kerüljön bele, és szójamentes is legyen.
A reggelekkel persze tudom én, hogy mi a gond. 🙂 Én alapvetően reggeli pacsirta típus lennék: korábban hajnalban keltem, és mire a férjem magához tért, már túl voltam a reggelin, egy óra mozgáson és a zuhanyon is. Kis leánykám viszont a reggeli órákban már elég felületesen alszik, ilyenkor nem tudok kislisszolni mellőle, így csak a késő esti órákban van lehetőségem pár órát magamnak fenntartani. Jó ez így, csak ugye aki éjjel sokáig fent van, az reggel álmos…
Z eleinte aggódott is miattam, hogy ő még sosem látott ilyen fáradtnak, nincs valami vitaminhiányon? Mondtam is neki, hogy á, dehogy: korábban is ilyen voltam ébredés után, csak akkor még aludtál. 😀
Szóval a mokka dióvaj. Ahhoz bizony szükséged lesz egy aprítógépre.
Mokka dióvaj
Hozzávalók
- 200 g dió
- 1 ek. kakaópor
- 1/2 kk. őrölt kávé
- 4 ek. xilit/nyírfacukor + 2 ek. víz
- 1 púpos ek. kakaóvaj
- 1 kk. vaníliakivonat
Elkészítés
- Pörköld a diót előmelegített légkeveréses sütőben, 150 fokon, 15 percig. Közben 2-3x rázd meg a serpenyőt.
- A diót borítsd egy konyharuhára, takard be és alaposan dörzsöld össze: így a barna héj nagy része lehullik.
- A nyírfacukorból a kevés vízzel főzz szirupot.
- Tedd aprítógépbe a diót: aprítsd addig, amíg már majdnem sima dióvaj állagú. Add hozzá a többi hozzávalót és aprítsd addig, amíg teljesen sima lesz.
Megjegyzések
Tápérték információ
Valahogy így néz ki képekben:
Frissen igazán krémes, de ahogy lehűl, másnapra a nyírfacukor kis kristályokban kiválik benne. Ettől még kenhető marad, de nem olyan krémes. Ha ez zavar, készítsd nyírfacukor helyett 1/2 kk. stevia porral.
Zárt edényben, hűtőben napokig eláll. A teljes adag szénhidrát-tartalma kb. 30g CH. Sok pirítósra elég lesz. 🙂 Kellemes reggelt, jó étvágyat hozzá!
ladybird mondta
nagyon jól néz ki! 🙂 Kakaóvaj helyett működhet kókuszolajjal? Most kezdtem az IR diétát és kétségbeesetten nézelődöm receptek után, hogy legyen valami változatosság az étrendemben.
Mindenmentes Nóri mondta
Persze, biztosan. Én a csokoládét "utánoztam", ezért választottam kakaóvajat.
Szerintem itt találsz néhány receptet IR diétához. 😉
Unknown mondta
Szia 🙂
Hol vetted az aprítógépedet? 🙂 Szeretnék venni egyet, mert sajnos a boltban kapható magvajak (amikben nincsen cukor, pálmaolaj meg minden más nem kívánatos cucc) drágák. Előre is köszi a választ. 🙂
Lotti mondta
Kedves Mentesek! Az aprítógépre reagálnék.. nem tudom, szabad-e márkát írnom, de én 12 éve! használom rendületlenül a Thermomixemet, ami a brutáljó aprításon túl még számos dolgot tud (pl. 37 és 42 C°fokon is főzni, így megmaradnak a vitaminok vagy éppen dagasztani, lekvárt főzni, habot verni, párolni, stb)
a magtejeket pl. minden reggel frissen készítem vele. Nem olcsó hirtelen, de tizenéve hozzá sem kellett nyúlni az elmosáson kívül. Nem régen pedig a Lidl kinált ugyanígy kinéző gépet, gondolom hasonló tudással, kevesebb mint féláron a Thermomixhez képest.
Személy szerint imádom.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
épp most cseréltem le a konyhai robotgépem pont a magvajak miatt: legalább 100W-os motor kell ahhoz, hogy igazán krémes legyen és ne 30-40 percig kelljen darálni…
A képen még a régit látod, arról itt írtam korábban: http://www.mindenmentes.hu/2014/10/nori-mindenmentes-konyhaja-legjobb-barataim-a-fozesben/
Névtelen mondta
Szia 🙂
Köszi a gyors választ 🙂 (közben megkérdeztem Anyut, ő 400W-osat szeretne, az már ezek szerint profi. Sosem volt aprítógépünk, én meg már nagyon vágyom egy kis natúr dió/mandulavajra..) Azt még megkérdezhetném, hogy ezek a gépek kb mennyibe szoktak fájni?
Mindenmentes Nóri mondta
Hűha, most látom, hogy egy nulla lemaradt… Legalább 1000 W-os motorral az igazi. A képen lévő 550 W-os. Mondjuk diót, mandulát kisebb is elvisz, max. eltart egy darabig. Az új csoda masinám 1250W-os, egy komplett robotgép sok funkcióval és 60e volt. A pici aprító, amit itt látsz, 8e körül volt.
Névtelen mondta
kedves Nóri, ha a xilitet/nyírfacukrot kiváltom lágyabb, folyósabb mézzel (akác vagy selyemfű), akkor szerinted mennyire tolódnak el az arányok? köszi! zhi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Szerintem nincs itt semmi kőbe vésve: kóstold meg és tegyél annyit, amennyi jólesik.
Névtelen mondta
Kedves Nóri, a xilites szirupot milyen hőmérsékleten adod hozzá? Én melegen tettem, arra gondolván, hogy a kakaóvaj kemény, és így majd jól elkeveredik, de nem lett jó. Kicsapódott a kakaóvaj, a többiből pedig lett egy finom ízű összeragadt massza. Na, azért nem lett kidobva 🙂 , de legközelebb szeretnék egy krémes dióvajat előállítani. Köszi, mn.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Én is forrón öntöttem bele a szirupot, csak amikor én készítettem, a kakaóvaj még lágy volt… (Augusztus végi meleg.) Szerintem picit langyosítsd meg a kakaóvajas részt is. Azért szólok, hogy ha hűtőben tartod majd, az hasonló eredménnyel jár… de elsőre nagyon jó krémes lesz. 🙂
Zsuzsi mondta
Szia Nóri!
Köszönöm, hogy megosztod velünk ezeket a fantasztikus recepteket!:) Allergia miatt kérdezem:itt a kakaóvajat mivel lehetne még kiváltani (hozzászólások között olvastam a kókuszolajat)?Esetleg próbáltad már repceolajjal, olivaolajjal?Ha igen, abból mennyit tennél bele?Köszönöm szépen!
Zsuzsi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Kókuszolaj is jó, a másik kettő folyékony szobahőn, szerintem túl lágy lenne. Persze a kókusz is rizikós emiatt, mert 24 fokon az is olvad. Formázás előtt picit behűteném.
Csanádi Mónika mondta
Kedves Nóri!
Ha tartósítani szeretném mit rakhatok bele szerinted?
Köszönöm
Andrási Nóra mondta
Kedves Mónika,
erre nem tudok gombot varrni – a magvajak elég sokáig elállnak minden nélkül is, de még sosem próbáltam ki, hogy ez a dióra mennyire igaz. Én nem tennék bele semmit, kipróbálnám így.