2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mit együnk tízóraira? Én eleinte szendvicseket csomagoltam magamnak, de mivel reggelire is azt eszünk, nem nagyon lelkesedtem érte, hogy három óra múlva megint ugyanazt egyem, ráadásul a táskámban érlelt változatban… Jó ötletnek tartottam volna a zabfalatokat és egyéb boltban kapható kekszeket, ha nem tennének bele legalább annyi cukrot, mint zabot… Így nekiláttam megsütni a saját zabkekszeimet.
Ezt a receptet valahol a neten talált mézes-mogyorós receptből cukormentesítettem.
Régebben nagyon szerettük a zabkekszeket, de mióta az étrendünk gluténmentes, ezeket a kekszeket sütöm (tejtermék- és tojásmentesek is!).
Hozzávalók:
150g liszt (Graham, vagy teljes kiőrlésű rozsliszt)
100g aprószemű zabpehely
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
50g apróra vágott étcsoki
50g szeletelt mandula vagy apróra vágott dió/mogyoró
100g cukornak megfelelő folyékony édesítő
35g méz (az íze kedvéért)
150g olvasztott vaj
2 tojás
Étcsokiból ajánlom a Lidl-ben kapható Arriba Superieur márkájút, ami 81% kakaót tartalmaz, egy 125g-os tábla 369Ft és 22,8g/100g szénhidrátot tartalmaz. Nagyon szeretjük…
Fogjunk neki:
1. Csak egyszerűen… Egy nagy tálba keverjük össze a szilárd hozzávalókat, egy kisebben a folyékonyakat, majd egyesítsük a kettő tartalmát: gyors mozdulatokkal keverjük össze. Nem kapunk egy megszokott tésztaszerű masszát, de ez nem baj.
2. Két teáskanállal szaggasunk-préseljünk apró kupacokat sütőpapírral kibélelt tepsikbe. Ebből az adagból két tepsi lesz tele, kb. 50db halmocska.
3. Süssük 160 fokon légkeveréssel, vagy 180 fokon anélkül kb. 10 percig.
Ennyi alapanyagból nekem 540g sütim lett, 41g/100g szénhidrát-tartalommal. Tehát tízóraira minden nap megehetünk 5dkg-ot, ez kb. 4db. Remekül kibéleli a pocakot ebédig!
Háziboszorka mondta
@hjudit58: Örülök, hogy ízlett!
hjudit58 mondta
Kedves Háziboszorka!
Ez aztán igazán boszorkányos! 🙂
Én dióval készítettem és vaj helyett margarint raktam bele. Hip-hop elkészült és igazán nagyon fincsi lett!
Köszönöm a receptet, majd kipróbálom a többit is.
Üdv: Judit
Petra Lea Lancos mondta
Végül nem találtam meg a mandulaforgácsot, úgyhogy kókuszreszelékkel készítettem el és nagyon finom lett, köszi!
Mindenmentes Nóri mondta
🙂
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Nagyon örülök,hogy "rád találtam".Nálam most kezdődött el az a korszak, hogy lemondok a "lisztes"dolgokról ( is). Tetszenek a receptjeit, folyton olvasgatom és próbálgatom is.
Legutóbb azt olvastam v.hol a neten, hogy a zabot, sőt a kölest sem igazán javasolják a gluténmentes étrendbe. Erről mi a véleményed?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia!
A zabot én sem javaslom gluténmentes étrendben, a kölessel csak az lehet a gond, ha gabonaféléket is feldolgozó üzemben csomagolják.
Erről bővebben is írtam korábban, itt:
http://www.mindenmentes.hu/2012/06/glutenrol-zabrol-koleszterinrol-zsirsavakrol/
http://www.mindenmentes.hu/2012/10/glutenmentes-gabonakrol-es-glikemias-indexrol/
(Akkoriban még ettem zabot, mert később derült ki a gluténintoleranciám.)
Üdv,
Nóri
Névtelen mondta
Bocsi, megtaláltam a választ az egyik bejegyzésedben.
Mindenmentes Nóri mondta
Semmi gond: inkább kérdezz, mint ne. Esetleg legközelebb szólj, hogy megvan a válasz, mert én minden kérdésre válaszolok (amíg az időmből futja)… 🙂
Névtelen mondta
Milyen módon deríthető ki a gluténintolerancia? Hová lehet fordulni?
Előre is köszönöm válaszod.
Mindenmentes Nóri mondta
Orvosi vizsgálatokkal és diétával is megpróbálhatsz utánajárni, ebben gasztroenterológus vagy dietetikus tud segíteni.
Rita Farkas mondta
Szia Nóri!
A vaj helyett használhatok mást?(pl kókuszzsírt)
Köszönöm:)
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Persze, szerintem kb. 100-120g kókuszzsír, vagy valamilyen magvaj is megteszi.
Julcsi mondta
Most készült el. Ez valami zseniális!!! Az elsõ ch csökkentett sütim!!nyamiii:):)
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy ízlik! 🙂