2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Egyszer egy olasz hölgy azt mondta nekem, hogy bolognai szósz az olaszok szerint nem is létezik, vagy legalábbis ezt a húsos-paradicsomos mártást ők nem így hívják, ezt az elnevezést a külföldiek találták ki. Akárhogyis, ez az egyik legismertebb olasz jellegű étel, amit szerintem mindenki ismer. Lássuk, hogyan készíthetjük el úgy, hogy beleférjen a diétánkba.
Ezt a fogást is tovább tart leírni, mint elkészíteni, ha első olvasatra nem is ez a benyomásunk.
Hozzávalók 6 ebéd-adaghoz:
12 lasagne lap (Barilla)
1 szép fej vöröshagyma
olívaolaj
500g darált hús (sertés vagy pulyka, ki hogy szereti, a pulyka nyilván kevésbé zsíros)
500gr friss vagy passzírozott (nem sűrített!) paradicsom
só, bors, 1kk. oregano, 1/2kk. bazsalikom
50g vaj
1 ek. graham/teljes kiőrlésű/tönkölyliszt
500ml tej
1 késhegynyi szerecsendió
trappista/mozzarella/parmezán/grana padano a tetejére
Lássunk hozzá:
1. A vöröshagymát kevés olívaolajon süssük üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst és sűrűn kevergetve, hogy ne süljenek össze a darabjai, pirítsuk addig, amíg átfehéredik és elfő alóla a leve.
2. Ekkor adjuk hozzá a sűrített paradocsomot, sóval, borssal, oreganoval, bazsalikommal ízlés szerint fűszerezzük. Időként megkevergetve 20-30 percig főzzük.
3. Amíg a szósz fő, főzzük meg a besamelt. A tejet egy kancsóban tegyük be a mikróba, hogy jó forró legyen. (Balesetek elkerülése végett érdemes letakarni.) Közben a tűzhelyen olvasszuk meg a vajat és keverjük el a liszttel.
4. Ha kissé megpirult, szép lassan keverjük hozzá a forró tejet, fűszerezzük sóval, szerecsendióval, és egyszer forraljuk fel.
5. Tűzálló tálba rétegezzük le a hozzávalókat besamel-lasagne lap-bolognai szósz sorrendben, amíg minden el nem fogy.
6. A tetejét szórjuk meg kb. 10 dkg reszelt sajttal, én trappistával és grana padanoval vegyesen szoktam.
7. Süssük alul-felül sütéssel 200 fokon 20 percig. Felszeletelés előtt hagyjuk pihenni egy pár percet. Jó étvágyat!
Egy ekkora tál összesen 207g szénhidrátot tartalmaz, ez 35g CH/adag. Készíthető 4 adagosra is, 9 lasagne-lappal, úgy 175g összesen és 44g CH/adag.
Én most 6 felé osztottam, mert nem lesz időm főzni és így még egy kis leves is belefér az ebédünkbe.
Háziboszorka mondta
🙂 Majd írd meg, milyen lett!
stdzsi mondta
A Cora-ban találtam a megszűnő termékek közt durum lisztből készült lasagne lapot. Asszem nemsoká én is csinálok egy hasonló adagot. 😛 🙂
Ica mondta
Életemben most készítettem először lasagnet (nem tudom, hogy eddig miért nem!),fantasztikus lett, meg sem bírtam enni a 35g/CH adagot. A család lelkendezik, minden héten szeretné, ha az asztalra kerülne. Köszönöm a receptet, s az ötletet.
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök a sikerünknek! Nálunk is nagy sláger volt régebben, most is komoly terveim vannak a recepttel, amint feltalálom a gluténmentes lasagnelapot… 😉
Unknown mondta
Ez mindenmentes???
Mindenmentes Nóri mondta
Ez az egyik legelső bejegyzésem. Ha elolvasod a "Rólam" fület, kiderül, hogy nem Mindenmentes Nóriként kezdtem a "pályafutásom". Sokszor gondolkodtam rajta, hogy kitörlöm a régi bejegyzéseimet, de úgy nem érezném magam hitelesnek. A fotók is borzasztóak. 🙂 Tudsz mentességek szerint, címkékre szűrni: pontos (és rövid) leírást a Tartalom fülön találsz.
Kellemes böngészést!
Csné M mondta
Jaj, nehogy kitöröld! Nagyon nagy segítség vagy nekem az IR diéta kivitelezésében! Nálunk „csak” a CH kell figyelnem, tej, egyéb mehet, nem allergiás rá senki… KÖSZÖNÖM!!
Mindenmentes Nóri mondta
Na jó. 🙂