2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A spenót az utóbbi időben az egyik kedvenc főzelékemmé vált: pillanatok alatt megvan, finom, a szénhidráttartalma pedig rendkívül alacsony (2g/100g). Sokféle feltéttel ismerem, nekünk tükörtojással hagyományos, ami így paprikában megsütve még finomabb és szebb is.
Hozzávalók 4 ebéd-adaghoz:
900g mirelit spenót
1 ek. graham/teljes kiőrlésű/tönköly liszt
kevés olaj
1 dl főzőtejszín
1 gerezd fokhagyma
1 szép nagy kaliforniai paprika
4 tojás
Elkészítés:
1. Mikróban olvasszuk ki a spenótot.
2. Kevés olajon futtassuk meg az összetört fokhagymát, majd adjuk hozzá a lisztet.
3. Ha kissé megpirult, tegyük az edénybe a kiolvadt spenótot, sózzuk, borsozzuk.
4. Ha felfőtt, keverjük hozzá a tejszínt, főzzük még néhány percig, és kész is.
5. Közben a paprikából vágjunk 4 szép szeletet, egy teflonserpenyőben kezdjük el melegíteni. Ha elég forró, üssük a paprikakarikákba a tojásokat. Érdemes letakarni egy fedővel vagy fröccsenésgátló hálóval, hogy a tojások teteje is időben átsüljön.
Így az összes szénhidrát-tartalom 36g, azaz 9g CH/adag, így bőven belefér még az ebédünkbe egy szelet kenyér a főzelék mellé, egy kis leves, vagy zabpalacsinta, stb.
Vélemény, hozzászólás?