2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez a csokis-mentás dolog nagyon az ínyünkre volt, így itt a folytatás. Hűsítő-frissítő finomság forró nyári délutánokra!
Szükségetek lesz 1 pohárhoz:
0,5dl hideg kávé
1dl növényi tej
1 kk. kakaópor
1-2 csepp(!) mentakivonat
1 kk. cukormentes vaníliaszirup
1 édesítőtabletta
jég
cukormentes/tejtermékmentes tejszínhab a tetejére – opcionális
Ha nincs gondod a tejtermékekkel, bármelyik boltban kapsz cukormentes tejszínhab sprayt, ami ebben az esetben azért előnyös, mert nem kell felverned egy egész zacskónyi habtejszínt azért, hogy a jegeskávéd tetejére tehess egy kanállal. Én növényi tejszínhabot, vagy kókusztejszínt használok erre a célra. A „szokásos” növényi alapú tejszínpótlókat a leggyakrabban tejfehérjével stabilizálják, így nekem pont ugyanannyira jön szóba, mint a sima habtejszín. Szerencsére egyre több boltban jelennek meg a pl. borsófehérjével stabilizált növényi termékek: érdemes utánajárni.
Én így készítem:
1. Összemérem a mixerbe a kávét, szójatejet, édesítőket. Fontos, hogy a kakaóport egy kanállal kicsit összekeverem a folyadékokkal, különben ahogy elindítom, az összes felcsapódna a turmix falára. Az egy csepp mentakivonatot adom hozzá utoljára.
2. Kb. 3/4-ig teszem a 3,5 decis vastag falú üvegpoharamat jéggel. Az így kimért jeget belezúdítom a mixerbe, és eleinte alacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton addig mixelem, amíg a jég összetörik benne (kásás hangja lesz).
3. Pohárba öntöm, esetleg cukormentes növényi tejszínhabbal díszítem.
Egy nagy pohár ebből a kényeztetésből a narancsos változathoz hasonlóan 3g CH/pohár.
Már az előző változatnál is írtam, hogy csak enyhe kávéízre számítsatok. Mivel a negatív kísérleti eredmény is eredmény, ezért leírom, hogy megpróbáltam frissen lefőzött eszpresszóval készíteni, hogy meglássam, milyen lenne „kávésabban”… Bizony, az eszpresszónak tényleg nem tesz jót, ha hirtelen jegesre hűtik, így ezt otthon ne próbáljátok ki! 🙂
Háziboszorka mondta
Nyitott vagyok az újításokra. 🙂 Esetleg bevezethetnénk a FoNo-ba… 😉
stdzsi mondta
A Sir. sorbiti-hez mit szólsz, mint édesítőszer? Természetesen feldobva egy kis vanilia kivonattal? ;))