2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Gyerekkoromban egy dolgot szerettem a főzelékekben: a hozzá sütött krumplifasírtot. Mivel burgonyát csak mértékkel fogyaszthatok, arra gondoltam, sütök valami hasonlót, csak valami olyan zöldséggel keverve, aminek alacsony a szénhidráttartalma. Választásom a cukkinire esett, mivel az is nagyon finom átsütve, és csak 5g CH/100g.
Ez egy nagyon egyszerű és gyors recept. A jövőben tervezek majd többféle zöldséget és fűszereket is kipróbálni e téren, a zöldségfasírtnak még lesz folytatása.
Hozzávalók:
2 nagy szem krumpli/burgonya (kb. 480g)
2 salátacukkíni (kb. 350g)
1 tojás
1 csapott ek. só
1 ek. kókuszzsír
Elkészítés
1. A zöldségeket megmosom, a krumplit meghámozom, a cukkiniknek csak a két végét vágom le. Kis lyukú reszelőn lereszelem őket. Ez a legidőigényesebb az egészben, és fontos, hogy apróra reszeljük!
2. Egy nagyobb tálban összekeverem a reszelt zöldségeket, és 1 csapott ek. sóval besózom, állni hagyom legalább 20 percet.
3. Ha kiengedte a vizet, kézzel kicsavarom, közben felforrósítok egy serpenyőt a kókuszzsírral.
4. A zöldségkeverékhez ütök egy tojást, átforgatom a masszát.
5. Kézzel előbb evőkanálnyi golyókat formálok, majd ezeket belelapítom a serpenyőbe. Pirulásig sütöm, majd átfordítom, és a másik oldalát is megpirítom.
Most zöldbabfőzelékhez készítettem el: amíg az fedő alatt párolódott, lereszeltem a hozzávalókat. Ekkor behabartam a zöldbabot, és mire ki is pakoltam az ebédes dobozainkba, már süthettem is a fasírtokat.
Érezhető benne a sült krumpli is, a cukkini miatt pedig nyárias és egy kicsit édeskés íze lesz. Ebből a mennyiségből 12db-ot tudtam sütni, összesen 107,5g CH volt a teljes mennyiségben, azaz 9,5g CH/db.
Edith Bbits mondta
Szia. Egy kis céklát és fokhagymát reszeltem bele még pluszba. Még hagyom állni. Nemsokára kisütöm és megírom milyen lett.
Edith Bbits mondta
Hát szép színe lett és ugyan nem olyan ropogós mint a cicege, de talán emiatt is ette olyan gyorsan az aprónép. Nálunk felkerül a menüre mindenképp! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy ezek szerint a cukkinifasírt gyerekbarát is! 🙂 Köszi, hogy írtál.
csipa mondta
Sziasztok!
Szerintetek ebből a dologból a tojást, mint "ragasztót" mivel lehetne helyettesíteni?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
már volt, hogy én csak simán kihagytam a tojást, és úgy is meg tudtam sütni. Fontos, hogy jó apróra reszeld a zöldségeket, hogy "összegubancolódjon", és kicsit óvatosabban kell forgatni.
Noli mondta
Tojás helyett lenmagliszt tökéletes! Ha nagyon zsenge a cukkini, érdemes kicsit kinyomkodni a levét.
Én hagymát-fokhagymát is teszek bele.
Mácsainé Iván Éva mondta
Kedves Nóri!
A cukkinis fasírtot szeretném elkészíteni tojás nélkül. Szerinted mivel tudnám helyettesíteni?
Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm
I.Éva
Mácsainé Iván Éva mondta
Bocsánat, figyelmetlen voltam, már másnak válaszoltál is erre a kérdésre! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Nézd meg ezt is: cukkinis tócsni
Hajnal mondta
Hű, többet nem fogom ezzel a módszerrel elkészíteni, az biztos….eleve egy stabil masszát kap az ember a krumpli hozzáadásával…1 db tojás után ilyen szêteső, folyékony valami lett…hozzá kellett adnom lisztet, hogy ne szaladjon szét a tojás miatt…iszonyat sok zsiradékot szívott fel, kívül barna, a belseje meg ilyen nyers tojásos izé maradt.
Maradok a sütőnél…liszt állagúvá darált zabpehely, mint liszt és egy minimális oliva olaj pernet a zöldség gombócra, és kész…
Andrási Nóra mondta
Sajnálom a kellemetlen tapasztalatot… Ez egy elég régi bejegyzés (csodálkoztam, hogy egyáltalán ráakadtál), most már én is úgy sütném, ahogy írtad… 🙂