2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Nemrégiben voltak külföldi vendégeink, akik kérték, hogy főzzek nekik valami magyarosat. Vakartam is a fejem, hogy mit is, mert egy főzelékkel mégsem kínálhatom meg őket, más igazán magyarosat meg nem nagyon eszünk. Végül ez lett a megoldás.
Hozzávalók 4 személyes vacsorához:
230g zabpehely
1 tojás
500g darált hús (én 7% zsírtartalmú sertést vettem)
1 fej vöröshagyma
1 kis tejföl
2ek. kókuszzsír
1ek. olaj
só, bors, paprika
Süssünk, főzzünk:
1. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük a kókuszzsíron, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a paprikát.
2. Hozzáadjuk a pörköltalaphoz a darált húst, addig kevergetjük, amíg zsírjára sül. Ekkor felöntjük kevés vízzel és fedő alatt pároljuk kb. 30 percet.
3. Ezalatt zabpalacsintákat sütünk: a zabpelyhet háromszoros mennyiségű vízzel, a tojással és egy csipet sóval összeturmixoljuk.
4. Felforrósítunk egy 22 centis serpenyőt, amit kikenünk olajjal. (Innen nem tudom kispórolni a napraforgóolajat, mert ha nincs 24 fok, a kókuszolaj még szilárd, így nem tudom ecsettel kenni.)
5. Ha a palacsintatésztánk állt pár percet, éppen jó lesz, és ha elég ügyesek vagyunk, ebből a mennyiségből 16 palacsintát tudunk sütni. (Én nem mindig vagyok elég ügyes, ezért ráhagyással szoktam sütni, egy palacsintában kb. 10g CH lesz.)
6. Ha elkészült a pörkölt, lyukas kanállal szétválasztom a húst a szaftjától. Utóbbit összekeverem a tejföllel.
7. A tányérokra sorban teszek egy palacsintát, bele 1-2 kanál húst, félbe hajtom, és a következőt… Végül meglocsolom a mártással és megszórom friss borssal.
A teljes mennyiség 177,75g CH-t tartalmaz, ez fejenként 44g CH/adag, ha 4 palacsintát eszünk. Elég laktató, én hárommal is bőven jóllaktam.
Névtelen mondta
Hova kell a tojás?
Mindenmentes Nóri mondta
A háromszoros mennyiségű vízbe szoktam beleütni. Javítom. 🙂
Júlia mondta
Kedves Nóri!
Nagyon megörültem, mivel régóta keresek palacsinta receptet, ami kukorica és búzamentes…
Tojást mivel lehet helyettesíteni? Sajnos érzékeny vagyok arra is. 🙁
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
próbáld a hajdinapalacsintámat! 😉