2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Bizony, itt a nyár. Mi eshetne jobban egy kellemes napos délután a teraszon üldögélve mint egy finom pohár jegeskávé? Most, hogy az ínycsiklandozó hideg kávénk ott vár a hűtőben, egy pillanat összedobni ezt a finomságot. Ahogy én szeretem:
Hozzávalók
kb. 0,5dl hideg kávékivonat
kb. 1,5dl szójatej vagy házi mandulatej
édesítő/cukormentes ízesítő szirup
jég
Miért iszom szójatejet tehéntej helyett? Több oka van. 1. Találtam olyat (Alpro kalciumos), amiben 2,5g CH van 100ml-ben, míg a tehéntejben átlagosan 4,7gCH/100ml. 2. Ez még hagyján, de úgy tudom, a tehéntejben lévő fehérjék fokozott inzulinválaszt váltanak ki, nagyobbat, mint amit a CH tartalom indokolna. 3. Tudom, hogy a szarvasmarhatartás ilyen ipari méretekben milyen terhelést jelent a bolygónknak, mivel az állatoknak rengeteg ivóvízre van szükségük, sok esetben olyan szója alapú táppal etetik őket, ami az őserdők helyén termesztenek, ráadásul szerintem a teheneknek sem lehet nagy élmény „tejgyártó farmokon” leélni az életüket. A szója fenntarthatóbb, csak arra figyeljünk, hogy fiúk/férfiak, serdülő gyerekek ne igyanak belőle rendszeresen nagyon sokat a benne lévő fitoösztrogének miatt. (Ők is ihatnak növényi tejet, pl. zabtejet.)
A cukormentes kávéízesítő szirupjaimról. Szerintem jelenleg az édesítőszerek képezik az étrendem „vitathatóan egészséges” pontját. Tudni kell, hogy ezek nem, nem rákkeltőek, csak azért nem feltétlenül tökéletesek, mert az inzulinválasz már az édes íz érzetére is beindul, tehát így „becsapjuk” a szervezetünket. Részemről ez az a bűn, amit napi szinten elkövetek. Annyi mentségem van, hogy mivel más édességet nem nagyon eszem, kevés is elég ahhoz, hogy elég édesnek érezzem. Eddig próbáltam a DaVinci szirupokat: cukormentes vaníliát, karamellt, amarettót. A vanília nagyon finom, az amarettó is, a karamell sem rossz, bár rá kellett jönnöm, hogy amit én karamellnek gondolok, az angolul toffee, így nem egészen azt kaptam, amit szerettem volna, de vaníliával kiegészítve szeretem ezt is. A Monin három cukormentes szirupját is kóstoltam kávéházban (vanília, karamell, mogyoró). A mogyoró az valami fantasztikus, az összes közül az abszolút kedvencem: igazi pörkölt mókusmogyoró íze van.
Jegeskávé
1. Vastagfalú pohárba teszem a jégkockákat: nem kell túl sok, mert csak felhígítja a kávét és olyan hideg lesz, hogy nem érzem az ízét az elzsibbadt nyelvemmel, ami nagy kár lenne.
2. Hozzáadom a cukormentes vaníliaszirupot, a hideg kávét, majd a szójatejet. Ha óvatosan öntöm, a tej szép mintázatokat rajzol a kávéba, amik persze hamar eltűnnek, nehogy lencsevégre kapjam őket… Egészségetekre!
Ha 1,5dl (Alpro kalciumos) szójatej van benne, akkor 3,75gCH/pohár.
Vélemény, hozzászólás?