2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Hozzávalók 4 személyre:
4 szép szelet karaj (4-500g)
1 nagy fej lila hagyma
500g gomba
1dl főzőtejszín
125g juhtúró
1 kk. szárított kakukkfű
1-2 ek. kókuszzsír
só, bors
A juhtúróból az a finom, amelyik minél kevesebb tehéntejet látott: kisteleki, vagy egy jó minőségű szlovák bryndza. Én most az Aldiban kaphatót használtam.
Így készül:
1. A karajszeleteket kicsit megveregetjük, besózzuk, borsozzuk.
2. Feldarabolom a gombát kb. 1x1cm-es kockákra. (Azt vettem észre, ha ilyen méretű, nagyobbacska darabokra vágom szeletelés helyett, „gombább” íze lesz a végeredménynek.)
3. Egy evőkanál kókuszzsírt felforrósítok egy nagy serpenyőben, majd ebben pár perc alatt pirosra sütöm a hússzeletek mindkét oldalát. Félreteszem őket egy tányéron. Közben felszeletelem a lila hagymát.
4. A húsok után a maradék kókuszzsíron megpuhítom a hagymát, majd hozzáadom a gombát, és jó forró serpenyőben átpirítom. Sózom, borsozom. (A sóval óvatosan, mivel a juhtúró is sós!)
5. Ha a gomba kezd levet engedni és megpuhulni, hozzáadom a tejszínt, belemorzsolom a juhtúrót és rászórom a kakukkfüvet. Jól összeverem az egészet.
6. Ha a ragunk elkezd rotyogni, alacsonyabb fokozatra állítom a tűzhelyet és visszateszem a serpenyőbe a hússzeleteket, beügyeskedem őket a szósz alá.
7. Hagyom főni az egészet kb. 15-20 percig, amíg a hús megpuhul, és kész is.
Köretnek párolt barna rizs vagy hajdina illik hozzá. Az egész ragu kb. 25g CH-t tartalmaz, ez 6,25g CH/adag, így 225g barna rizzsel vagy 250g hajdinával négyfelé osztva éppen 50g CH/ebéd.
Vélemény, hozzászólás?