2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A mai ebéd megint egy kissé egzotikus ízvilágú lett. Gyakran eszünk sült csirkét rizzsel, és igyekszem mindig (vagy legalábbis gyakran) egy kicsit másképp készíteni. A rizst egy piláfrecept, a csirkét pedig egy thai recept ihlette.
Hozzávalók 4 ebéd adaghoz:
500g csirkemellfilé
1 kk. őrölt chili vagy cayenne bors
1/2 lime frissen facsart leve
1 ek. szójaszósz
1 ek. finomra vágott koriander
1 ek. kókuszzsír/olaj
220g barna rizs
1 sárgarépa
1 salátacukkíni
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 rúd fahéj
1 kk. őrölt kurkuma
1 ek. kókuszzsír
só, bors
Cayenne bors és kurkuma kapható nagyobb élelmiszerboltokban is, pl. Spar, nem kell egzotikus boltba menni miatta. Ami a friss koriandert illeti, nem az ablakom alatt nő, de nem is a fűszerkertemben, mivel az én kezem alatt minden növény megunja az életét, mégpedig inkább előbb, mint később… Koriandert, mentát, kaprot, petrezselymet mindig vásárolok egy nagyobb csokorral, megmosom, letépegetem a leveleit a száráról és csak azokat fagyasztom le egy zacskóban. Így mindig annyit tudok kivenni belőle, amennyi éppen kell, és az íze olyan, mint a frissé.
Így készült:
1. Elkészítjük a pácot: összekeverjük a cayenne borsot, a limelevet, a szójaszószt, a koriandert a kókuszzsírral.
2. Megmossuk, hosszában kettévágjuk a mellfiléket, és megforgatjuk a pácban úgy, hogy mindenütt befedje.
3. Amíg a csirke pácolódik, felaprózzuk a hagymát, a fokhagymát átpasszírozzuk, a répát és a cukkinit lereszeljük kis lyukú reszelőn és megmossuk a rizst.
4. Az egy evőkanál kókuszzsíron üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is, a kurkumát, fahéjat, és végül a rizset. Átforgatjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy egy kicsit a rizs fölé érjen. Lefedve pároljuk 15-20 percig.
5. Közben egy jó meleg serpenyőben mindkét oldalukon átsütjük a csirkemellszeleteket.
6. Ha a rizs már puha, kivesszük belőle a fahéjrudat, és hozzákeverjük a répát, cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, és kész is.
A zöldségeket leméricskéltem, összesen 30g CH volt bennük, így a 220g barna rizzsel ez éppen 50g CH/adag.
Awalon mondta
@Háziboszorka: Szerintem bulizik a lektorral 😛 Vagy melózik méregkeverőként…de hétvégén ráér 🙂
Háziboszorka mondta
Az hagyján, de a webdesignerem sem jelentkezik, nem tudsz róla valamit? 😛
Awalon mondta
Boccs, a lektor lusta és ma még nem dolgozott a blogon :))
Háziboszorka mondta
@Piros = Kırmızı: "A névszókhoz járuló tárgyrag kötőhangzó tekintetében ingadozik, a nyelvszokás és a hangzás dönt a kérdésben. A rizs -t tárgyragos formája a köznyelvben leginkább rizst (kötőhangzó nélküli): rizst vesz, rizst ültet, egyes vidékeken elterjedt, népies forma a rizset vesz, ültet."
Forrás: http://www.e-nyelv.hu/2011-02-18/rizst-rizset/
Piros = Kırmızı mondta
Rizset??
Falánkka mondta
És hogy lehet Tőled kaját rendelni?? 😉
Mindenmentes Nóri mondta
Ez a szolgáltatás egyelőre csak a férjem számára elérhető. 🙂
Dagiboszy mondta
A szójaszószban nincs cukor? Az nem tiltólistás?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A szójaszószban nincs cukor. Legalábbis amit én ismerek, abban még sosem volt.
Dagiboszy mondta
Köszi, úgy tűnik rosszul választottam. Én eddig mindig Heinz félét vettem, és abban szerepel a cukor, mint összetevő 🙁
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Nálam a kedvenc a Clearspring Tamari szósza, de ez nagyon nehezen beszerezhető, viszont nagyon jó minőségű, a legfinomabb és még drága is. Most van itthon Naturganik Tamari is, ennek nem olyan telt az íze, de cserébe nem olyan drága és könnyebb beszerezni.