2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mikor úgy döntöttünk, nem eszünk többet a zabon kívül más gabonaféléket, a kenyér pótlása volt az egyik sarkalatos kérdés. A barátnőm, aki lebeszélt minket a gluténről, ajánlotta ezt a receptet. Ha kukoricaliszttel/-darával készítjük, lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
250g lenmagliszt
120g kukoricaliszt/-dara/zabpehely
1 kk. só
1 kk. szódabikarbóna
2 ek. (szezám)olaj
1 pohár víz
6 tojás
(magok a tetejére, pl. szezám)
Így készül
1. Egy nagy tálban összekeverem a szilárd hozzávalókat, majd hozzáöntöm a vizet és az olajat. Előmelegítem a sütőt légkeveréssel 180 fokra.
2. Kézi robotgéppel jó habosra verem a tojásokat, majd hozzáöntöm a lenmagos keverékhez.
3. A jól összekevert masszát elosztom és elsimítom két tepsibe. Késsel 12 szeletre vágom mindkét tepsi tartalmát, így készen könnyen eltörhetőek lesznek.
4. 30 percig sütöm 180 fokon légkeveréses sütőben.
A tetejére lehet magokat szórni, és szezámmagot szoktam, amit előtte megpirítok egy kicsit egy serpenyőben. Olajnak szezámolajat használok, mivel maradt egy ázsiai recept után és nem akarom megvárni, hogy megavasodjon. Ráadásul remekül megy a szezámmaghoz. 🙂
Ebből a lepényből egy szelet kb. 5g CH-ot tartalmaz, így elég nehéz reggelire megenni belőle a harmincat… Sőt, leginkább lehetetlen. Az orvosom erre azt tanácsolta, hogy ha reggel deficitet termelek, akkor napközben vagy este pótoljam be, akár gyümölcsben is.
Fontos, hogy ha ilyen kenyeret eszünk, akkor tényleg jó sokat igyunk, mert az ilyen magas rosttartalmú étel folyadék nélkül extrém esetben bélelzáródást okozhat.
Háziboszorka mondta
Hmm… Mákkal szórva…? A parmezán is nagyon jó ötlet, köszi!
stdzsi mondta
Kipróbáltam, megsütöttem. Annyit változtattam rajta, hogy zabpelyhet raktam bele, mert kukorica liszt nem volt otthon (mostmár beszerzés alatt a polenta miatt…) és a tetejére szórtam egy kis parmezánt (révén csak azt ehetek és azt vastagon szelni kissé drága mulatság).
Tökéletes lett, reggelire elég volt egy szelet belőle, mert nagyon telít és végre nem azokat az extrudált izéket rágcsálom….
Kipróbálom majd mákkal szórva is, de szezámmaggal is tökéletes. 😛
Tetra mondta
Nagyon jó recept. Hasonlót már készítettem en is. Testepitok álma ! 🙂
Ágnes Illés mondta
Szia Nóri!
Megcsináltam a lepényt, fantasztikus lett! Ezer köszi a receptért!! Tényleg isteni finom!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Ági! Örülök, hogy tetszik! 🙂
Kiscsillag mondta
Nagyon jó ez a recepted is. Én tettem a parmezán alá köménymagot is. A Férjemet úgy kellet leállítanom róla, mert csak úgy dobálta befelé :)) szóval finom lett így is.
Mindenmentes Nóri mondta
Hm, ez a köménymag is jó ötlet. 🙂
Edó mondta
Szia!Olvastam, hogy pajzsmirigy alulmukodeses betegeknek nem ajanlott a lenmag – az egyik receptednel emlitetted. Ennek mi a tudomanyos magyarazata? 🙂 Utana olvastam es az egyik oldalon egy endokrinologus azt mondja, hogy nem lehet belole annyit megenni, hogy artson.. Tudsz errol egy picit tobbet? Koszi: Edo
Mindenmentes Nóri mondta
Szia! Én úgy tudom, hogy pl. a káposztafélékben és a lenmagban vannak olyan anyagok (goitrogének), amelyek gátolják a jód felvételét a pajzsmirigybe, ezért alulműködésben nem ajánlott. Hogy ez milyen mennyiségekben érdekes, arról nincs pontos információm, és jelenleg nem áll módomban pontosan utánajárni. Mindenesetre, ha lesz időm később, akkor szeretnék utána nézni. Addig is, a mindenmentes kenyeremről már írta egy kedves barátnőm, hogy lenmag nélkül is elkészíthető és finom. Üdv, Nóri
Edó mondta
Szia! Köszönöm a választ 🙂
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Szeretném megkérdezni, hogy ezt a kenyeret mennyi ideig lehet tárolni és hogyan?
Köszi, Annamari
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Annamari,
Hűtőben, lezárt zacskóban kb. 5 napig eltartható.
Annamari mondta
Szia Nóri!
Köszönöm szépen. Még annyit kérdeznék, hogy ki kell-e kenni valamivel a tepsit és milyen állagú kell legyen a megkevert massza?
Köszönettel,
Annamari
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A tepsibe érdemes sütőpapírt tenni. A massza sűrű, és leginkább a gyorsan kötő betonhoz hasonlatos, úgyhogy gyorsan simogasd. 😀 Legutóbb úgy sütöttem, hogy külön kevertem össze a folyékony hozzávalókat, majd gyorsan hozzá a szilárdakhoz, és hamar szétkentem. Így könnyebb. 🙂
Timi mondta
Kedves Nóri,
A mindenmentes kenyér, a kuglóf, a gomba pástétom, és a müzli szelet után, ma a Lenmagos lepényt is elkészítettem, és ezúttal sem csalódtam. Kezdésnek fél adagot csináltam, szezám olaj helyett olvasztott kókusz zsírral, kicsi plusz vízzel, és NAGYON FINOM lett. Már hiányzott egy kis könnyed finomság a tömény kenyér után. 🙂
Csak egy kérdésem lenne, hogy a receptek végén található CH rövidítés mire utal? CH=Kcal?
Előre is köszönöm! ÜdvTimi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Timi,
Mennyi mindent elkészítettél… Örülök, hogy ízlettek.
A CH rövidítés szénhidrátot jelöl (carbohydrate), a szénhidrátszámolós (160g CH-s) ditézóknak tüntetem fel.
Üdv,
Nóri
Névtelen mondta
Kedves Nóri!
Köszönöm a gyors válaszod, a gofrit fogom előbb bevállalni.A lenmagos kenyeret néztem és egy a baj nem csak glutén,élesztő,tojás de kukorica mentesnek kell lenni,lehet hogy a kukoricát a múltkor kihagytam a felsorolásból,de még nekem is új.Ez mellett még tilos: borsó,fehér karóbab,manióka,szeder,kóladió.szóval egyenlőre ennyi.03.26.-án kaptam meg a leletet.Nagyon új minden.
Köszönöm a segítséged:Klári
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Klári,
A lenmagos lepénybe mehet másféle liszt is kukorica helyett (pl. rizs, ha az jó). A gofrihoz pedig annyi útravalóul, hogy minden gofri előtt szigorúan kiolajozni a sütőt! 🙂
Üdv, Nóri
Névtelen mondta
Szia, tudsz tanácsot adni, hogy tojás nélkül hogy működik eza recept? (Nem ehetek tojást.) Előre is köszi.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Persze: tojás helyett adj hozzá egy kis cukkinit apróra reszelve, és annyi vizet, hogy egy folyós masszát kapj (1-2 pohár).
Levélben kérdezte már ezt tőlem egy olvasóm, és neki így bevált. Remélem, Neked is segítség lesz.
Üdv,
Nóri
Henrietta mondta
Nóri,
a zabpalacsintánál írtad, hogy azért használtál zabpelyhet, mert nem volt zabliszted. ez érvényes a lenmagra is? magyarul ha ledarálom megfelel, vagy ez itt nem kivitelezhető? 🙂 sikerült véletlenül 2 zacskó lenmagot bepakolnom a kosárba 😀
üdv, Henrietta
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Igen, ez is működik kávédarálóban darált lenmaggal, sütöttem már úgy is. 🙂
Henrietta mondta
köszi-köszi-köszi. lenmagkenyér-projekt indul. a jó kis hummusz recepted lesz mellé a kísérő. a csokifagyiból meg nem tudok eleget készíteni. örülök, hogy Rád találtam 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Hm… Hummusz… nem is rossz ötlet, nálunk is régen volt. 🙂
Henrietta mondta
Lenmagoskenyér elkészítve. valami mennyei. de a hummusznál valami hibádzik: olyan se ízű lett, illetve néhol hol sósnak, hol meg túl olívásnak éreztem, pedig recept szerint jártam el. javaslat?
Mindenmentes Nóri mondta
Hasonló helyzetben a fűszerekkel szoktam még próbálkozni: elég volt-e a tahini, a fokhagyma, a chili…?
Seffer Ágnes mondta
Ma megsütöttem, nem gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz! Én a lenmagot a zabpehellyel együtt daráltam le, így nem ragad bele a kávédarálóba! 🙂 Köszönöm a receptet, ez tökéletesen beilleszthető a koleszterin-csökkentő diétámba! 🙂
Névtelen mondta
a tojasokat lehetne utifumaghejjal helyettesiteni?
Mindenmentes Nóri mondta
Tojás nélkül sült már úgy, hogy egy reszelt cukkini+egy pohár víz. A lenmag is zselésít, szerintem az útifű felesleges. Mivel tél van, próbálhatod pl. répával is.
DeliRium mondta
Szia Nóri 🙂
Először is gratula a kis jövevényhez 🙂
Másodszor pedig azt akartam kérdezni, hogy egyszer ha nagyon nagyon sok felesleges időd lesz, nem írnál egy posztot az általad ismert/használt tojáspótlókról? Egy olyan kis összefoglalót mint a cukorpótlós bejegyzésed.. vagy ajánlhatnál esetleg ha ismersz egy összeszedett kis cikket a témában.
Pl h melyiket milyen receptben ajánlod? Biztos sokat kipróbáltál már és jobb ötleteid vannak mint nekem 😀 én persze párat ismerek, de pl pont egy ilyen receptnél nem igazán tudnám eldönteni h az útifű miért felesleges , melyek azok a receptek amikor azt kellene használni 🙂
Köszi ha megfontolod 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
OK, felírom a "blogos teendőim listájára". 🙂 Persze még vannak rajta dolgok tavaly tavaszról arra az esetre, ha rengeteg felesleges időm lesz… Reméljük a legjobbakat! 🙂
AdaGreen mondta
Szia Nóri!
Sok receptet készítettem már el tőled, mindegyik szuper volt! Próbálkozom a glutén mentes, paleó dolgokkal, bár nálam a zab és a rizs még belefér. Holnap megsütöm ezt a lepényedet is 🙂 Csak annyit kérdeznék, hogy a zabot gluténmentesként fogadod el, vagy gluténmentes címkével ellátott zabot használsz? Ha igen, elárulod, honnan szerzed be? Köszönöm, és jó egészséget Nektek! Adri
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Tudom, hogy sokaknak a zab még belefér, én a zabos receptjeimet inkább nem jelölöm gluténmentes címkével, hogy mindenkinek biztonságos legyen. Szóval nem fogadom el gluténmentesként, és jó ideje én sem eszem. A GM zabbal van jó tapasztalatom: egyik olvasóm küldött nekem kóstolót és az "átment", de elég nehézkes hozzájutni, mert egyik webshopban sincs, ahonnan általában rendelek, így még mindig zab nélkül élek.
Névtelen mondta
Kedves Nóri! Olyan Kölln zabpehellyel találkoztam, amire azt írták, hogy 100%-os tisztaságú, viszont nincs rajta a gluténmentes piktogam. 500g kb. 600Ft a Sp..-ban. Szerinted gluténmentes lehet?
Köszönöm, hogy megosztod velünk a receptjeidet!
Anna
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Anna,
Nem ismerem ezt a terméket. Ilyen helyzetben én mindig írtam a gyártónak, általában hamar válaszolnak.
Ughy Katalin mondta
Szia!
Érdeklődöm, hogy candida diéta estén a tojást kivalthatom kokuszzsirral?
Köszönöm
Kata
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Igazából a lenmag önmagában is „egyben marad”, sütötték ezt a receptet már reszelt cukkinivel és több vízzel is. Szerintem plusz kókuszzsírral és hozzá plusz vízzel is működnie kell.
Gelencsér Éva mondta
Szuper recept, köszönöm. A tojásokat elfelejtettem felverni, de így is jól sikerült. 🙂
Hugyák Andi mondta
Szia!
Én kerülném lehetőség szerint a tojás használatát, főleg ilyen nagy arányban, és a nélkül is remek volt a recept, lenmag liszt és fele arányban kukoricaliszt 🙂 a többi elem követésével. Fotót itt nyilván nem tudok megosztani, de remekül nézett ki a végeredmény, belül szellős volt és kívül ropogós, napokig elállt…
Mindenmentes Nóri mondta
Hát ez nem egy mai recept, már én sem tennék bele tojást 😀 és örülök, hogy Te sem tettél.
Lilla mondta
Kedves Nóri!
Láttam korábbi hozzászólásnál, hogy cukkini is jó tojás helyett. Itt nem működhetne a „lenmag-tojás”? Tehát lenmag+víz? Az van nekem itthon.
Nagyon köszönöm a válaszodat!
Lilla
Andrási Nóra mondta
Szia,
hű de régi ez a recept… Tulajdonképpen csak lenmagból is meg lehetne sütni, igen. 🙂