2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez hasonló a narancsos-csokis változathoz, viszont sikerült belőle kispórolnom a csoki és a narancs szénhidrát-tartalmát is. Ráadásul elkészíteni is egyszerűbb.
Hozzávalók:
150g zabpehely
100g teljes kiőrlésű zabliszt
2 ek. kakaópor
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
100g vaj
2 tojás
1 kk. narancskivonat
150g cukornak megfelelő folyékony édesítő
A narancskivonat narancsolaj és alkohol keveréke, izgalmasabb delikateszboltokban kapható.
Dobjuk össze:
1. Olvasszuk meg a vajat.
2. Közben mérjük ki és keverjük össze a szilárd alapanyagokat.
3. Adjuk a nem túl forró vajhoz a tojásokat, az édesítőt és a narancskivonatot.
4. Egyesítsük a szilárd és a folyékony keveréket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe formáljunk kekszeket.
5. Süssük légkeveréses sütőben 180 fokon 7-10 percig.
A teljes adag CH-tartalma 167,5g. Én 40 kekszet sütöttem, így 4,2gCH/db.
Ezúttal vettem a fáradságot és egy kicsit lapítottam a halmocskákon így egészen keksz formájuk lett:
SzilviTomi mondta
Jelentem ma kipróbálva. 🙂 Egy kis idő kellett sütés után hogy megkeményedjen.
Kérdezted Nóri, hogy milyen ízt készíts még, hát nekem a fehércsokis és/vagy kekszes változat jutott az eszembe..
Valamenyik supermarket-ben láttam, hogy árulnak háztartási darált kekszből "stop cukrosat".
Névtelen mondta
Szia Nori!
En most kezdek mindenmentesedni, de legalabbis mentesedni… Eredetileg "csak" fogyni szerettem volna, ami meg folyamatban van, de aztan ugy alakult hogy elkezdtem elhagyni egyre több mindent. Tegnap ezt a kekszet sütöttem meg a fogyokura miatt vaj helyett kokuszzsirral es ugy is isteni! Köszönöm, hogy vagy!
Mindenmentes Nóri mondta
Igen, a kókuszzsír általában működik vaj helyett.
Végre valaki, aki nem fél a kókuszzsírtól, ah fogyni akar! 😉
Köszi, hogy írtál!
Berni mondta
Szia Nóri 🙂
Előbb sült ki a finomság, már meg is kóstoltuk – köszi a receptet, mennyei 🙂
Gondoltam rá, hogy a vajat helyettesíteném, de nem mertem, mert bár szeretek sütni-főzni, ahhoz egyáltalán nem értek minek milyen az összetétele, egyes alapanyagok mire cserélhetőek le, az mennyiben befolyásolja az állagot stb… A fenti kommenteket meg csak most olvastam 🙂 Legközelebb kipróbálom kókuszzsírral (mindenhez azt használok a süteményeken kívül)!
A kérdésem az, hogy ha süteményeknél a vajat kókuszzsírra cserélem, milyen mértékben változtassak az arányon? Igyekeztem „kiguglizni”, de nem lettem okosabb – van, ahol az előírt vaj mennyiségének csak 75%-át ajánlják felhasználni kókuszzsírból, van, ahol felét és van, ahol ugyanannyit… Neked van tapasztalatod? 🙂
Köszi,
Berni 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
mérnöki precizitással én sem tudok, kb. 75-80% lehet. Sokszor szárazabbak vele a sütik, mert télen szobahőn megszilárdul. Olyankor, ha lehet, használok mellette/helyette olívaolajat.
Berni mondta
Koszonom szepen! 🙂
Zsófi mondta
Szia Nóri,
Hogyan érdemes és meddig lehet tárolni ezeket a kekszeket? 🙂
Köszi,
Zsófi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
hű, régen volt… szerintem zárt dobozban, és pár napig. (3-4 napig)