2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Nem is tudom, mikor ettem utoljára pörköltet, de most valahogy rám tört, hogy hagyományosan magyarosat szeretnék enni. Régen a paprikás csirkét és egyéb pörkölt-féléket mindig tarhonyával szerettem a legjobban. Mivel a múltkor megállapítottuk Zével, hogy a párolt hajdina nagyon emlékeztet a tarhonyára (annyira, hogy életem párja nagyot nézett, hogy ez nem az), újra elővettem.
Szóval hagyományos pörkölt következik, kicsit újragondolva.
Hozzávalók 4 ebéd adaghoz:
500-750g kockázott sertéscomb/lapocka
1 fej vöröshagyma
1-2kk. pirospaprika
2 ek. kókuszzsír
250g hajdina
1 kígyóuborka
1 kis doboz tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, bors, paprika, édesítőszer, ecet
Indítsunk el valami kellemes, vidám zenét, és…
főzzünk! 🙂
1. A kókuszzsíron üvegesre sütjük a hagymát, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát.
2. Hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, és addig kevergetjük, amíg a hús kifehéredik és némi levet ereszt.
3. Felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje, és fedő alatt főzzük, kb. 1 óráig, hogy megpuhuljon. Időnként pótoljuk a vizet.
4. Az uborkát megmossuk, leszeleteljük, besózzuk.
5. Közben a hajdinát megmossuk, és annyi sós vízben, hogy két ujjnyival ellepje, megfőzzük. (Kb. 15 perc.)
6. Amíg a hajdina és a pörkölt fő, kicsavarjuk az uborkából a vizet és öntetet készítünk: kb. 3dl víz, 1 csipet só (az uborka is sós!), 1 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer, 1-2 kiskanál ecet, 1 összepréselt fokhagymagerezd.
7. A kész pörköltet a hajdinával és uborkasalátával tálaljuk, utóbbit 1-2 kiskanál tejföllel és pirospaprikával megszórva.
Jó étvágyat!
Ez egy kicsit időigényesebb recept, mint amiket általában főzök. Ezért egy lustább vasárnap délután főztem, és közben megsütöttem egy adag zabkekszet is.
Magyarosat főztünk, mégsem halt bele senki. 🙂
A teljes adag pörköltben van kb. 10g CH a vöröshagymából, az uborkában összesen kb. 10g, a tejfölben pedig az egészben 6,75g (mi csak a felét ettük meg), és a hajdinában 177,5g, így összesen 51g CH/adag.
Vélemény, hozzászólás?