2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Szeretnék kicsit frissíteni, nyáriasítani a zabkekszek terén. Itt az első, édeskés-savanykás újdonság.
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
200g zabpehely
1 csipet só
1,5 kk. sütőpor
150g natúr joghurt
50g vaj
1 tojás
200g cukor helyett édesítő
1 lime reszelt héja és leve
1,5 kk. narancskivonat (vagy egy narancs reszelt héja)
Süssünk, süssünk… 🙂
1. Kezdjük el olvasztani a vajat a tűzhelyen, közben forró víz alatt mossuk meg a citrusokat, majd reszeljük le a héjukat, csavarjuk ki a levüket. A sütőt melegítsük elő légkeveréssel 160 fokra.
2. Keverjük össze egy nagy tálban a szilárd hozzávalókat (zabpehely, só, sütőpor).
3. Keverjük össze egy kisebb tálban a folyékony alapanyagokat: enyhén felvert tojás, joghurt, olvasztott vaj, édesítő, és a végén az illatozó finomságok.
4. Egyesítsük a két keveréket, majd formázzunk belőle kis halmokat sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süssük 15 percig légkeveréssel 160 fokon.
Nagyon könnyed, puha sütik lettek, nem is kekszek, inkább falatkák. A CH-tartalom a szokásos 40g CH/100g.
girasole04 mondta
ez is fogy rendesen, ezt is ma sütöm harmadjára, – ma itt csak 36 fok van) de módositva, igy már egy új sütit kaptam, felteheted ide:)egy véletlenül tutyivá főzött almakompótot (igy tisztán 1 kg) leszűrtem, összeturmixoltam, hozzáadtam 2 ek nyirfacukrot, 3 kk fahéjat, 300 gr zabpelyhet, 2 pohár joghurtot, kiszaggattam 2 evőkanállal sütőpapirra és 15 percig sütöttem 160 fokon, napokig puha marad az alma miatt.
Háziboszorka mondta
@girasole04: Juteszembe, tegnap láttam a dm-ben tk. zablisztet. Ha az jobban útba esik, mint a biobolt…
girasole04 mondta
@Háziboszorka: jaj, nem baj, jó ez igy, majd jobban lelapitom, most 2 evőkanállal formáltam gombócokat
girasole04 mondta
azon gondolkodtam, hogy ha natur joghurt helyett pl epres joghurtot használok, akkor olyan izű lesz, tudom az cukros, de egy pohár nem a világ, nem vagyok olyan elvetemülten diétázó
más: ma véletlenül a Sparban láttam sertés májból készült pástétomot, igazából az kapta meg a szemem, hogy glutén és tej mentes, tudom, tele van más vacakkal, de néha egy vacsorára egy szelet kenyérrel belefér
Háziboszorka mondta
Ha ropogósabbat szeretnél, próbáld a narancsos-kakaósat vagy a mentás-kakósat, azok szárazabbak. Írtam is, hogy ez a joghurttól megpuhul. 🙂
girasole04 mondta
ezt is megcsináltam, finom, de ezen majd még dolgozom, én ropogós keksz félét vártam, e helyett egy puha valami lett, ami nem baj, sőt. és nem tettem bele sót, sütőport, ill, citrom helyett (nem szeretjük) vanilia aromát használtam, kávé mellé el fog fogyni, nem aggódom:)
Dóra Szabóné Börzsönyi mondta
Kedves Nóri!
Kis módosítással sikerült nekem is megsütnöm. Mivel vasárnap délelőtt volt, így improvizáltam, hogy megússzam a boltba menetelt. Joghurt helyett tejföl, lime helyett narancs. Bejött 🙂 . A 6 éves leányom aki épp, a finnyáskodós korát éli, csak úgy tömte magába, s nem győzte mondani – anya, ez milyen finom! Köszönöm, hogy a recepteddel, sikert arattam itthon 🙂