2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Még maradt két nagyobbacska cukkini a hűtőben, szemeztünk egymással, hogy na most mi legyen? Eszembe jutott a tökfőzelék, amit nem szeretek, és hogy cukkiniből minden tökös étel finomabb… Gondoltam, teszek egy próbát. Majd meglepő gondolataim támadtak, hogy mit is tegyek még a fazékba. Ez lett belőle: almás cukkinifőzelék egy csipetnyi citrommal és mentával. Friss, nyárias.
Hozzávalók 2 személyre:
3 nagyobb cukkíni (kb. 750g)
1 alma (kb. 200g)
1/4 citrom reszelt héja
2 mentalevél
1 kk. keményítő
2 ek. főzőtejszín
1 ek. kókuszzsír
só
Így készült:
1. A cukkiniket, almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
2. A kókuszzsíron közepes fokozaton megdinszteljük, közben sózzuk. Megvárjuk, amíg levet ereszt, majd -ha szükséges- öntünk rá még egy kevés vizet, hogy kb. a zöldségek 2/3-áig érjen. 5-10 percig pároljuk.
3. Közben forró víz alatt jó alaposan megsúroljuk a citromot és lereszeljük a héjának kb. negyedét. Apróra vágjuk a mentaleveleket.
4. A keményítőt simára keverjük a tejszínnel és egy kanál forró lével, majd a keveréket hozzáadjuk a főzelékhez.
5. Még egyszer összeforraljuk a citrommal, mentával, és kész is,
A teljes adagban van 52g CH, így 26g CH/adag. Még bőven belefér valami finom feltét vagy desszert is.
Vélemény, hozzászólás?