2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Egy ideje törtem a fejem, hogy milyen levesekkel egészíthetném ki az étrendünket. Múlt hétvégén látogatóban voltunk egy kedves barátnőnknél, az ő egyik lakótársa főzött levest a következő filozófiával: beleszeletelt minél többféle zöldséget, amit éppen talált a hűtőben, összefőzte, és addig fűszerezte, amíg elégedett nem lett a végeredménnyel. Ami egyébként isteni volt.
Gondoltam, én is kipróbálom ezt a „receptet”. Íme az első kísérlet végeredménye: könnyed, enyhén fűszeres leves. Szándékosan nem főztem sűrűre, hogy a folyadékbevitelünkbe is besegítsen egy kicsit. Nagyon finom lett, érdemes lesz még kísérletezni a különböző zöldségekkel és fűszerekkel.
Hozzávalók, avagy mit csempésztem a hűtőmbe:
500g barna csiperke
1 nagyobb salátacukkini (340g)
1 sárgarépa (180g)
1 vöröshagyma (80g)
1 gerezd fokhagyma
1 ek. kókuszzsír
2 kk. só
frissen őrölt bors ízlés szerint
1 kk. provence-i fűszerkeverék
A provence-i fűszerkeverék kakukkfű, oregano, rozmaring és csombor (borsikafű) keveréke. Ha épp nincs otthon, a rozmaring kivételével (túl karakteres ide) szerintem jó lenne ezek tetszőleges keveréke is.
Így készült:
1. Megmostam és felkockáztam a gombát. Feltettem melegedni a kókuszzsírt, közben felapróztam a vöröshagymát és a fokhagymát.
2. A hagymákat megpároltam közepes fokozaton a kókuszzsíron, majd hozzáadtam a gombát is és magasabbra állítottam a hőmérsékletet. Közben a répát és a cukkinit hosszában négyfelé vágtam és felszeleteltem.
3. Mikor a gomba megpirult és elkezdett levet ereszteni, felengedtem 2 liter vízzel, beletettem a répát, sót, borsot. Max.-ra állítva a tűzhelyet, felforraltam az egészet, majd a forrásban lévő levesbe dobtam a cukkinit.
4. 10 perc főzés után rászórtam a provence-i fűszerkeveréket, összekevertem, és kikapcsoltam a tűzhelyet. Amennyit így még főtt, az pont elég volt.
A termés bő 2,5 liter finom leves. A zöldségek össz CH-tartalma 55g, a mi leveses tányérunkba 3dl fér kényelmesen, így lesz kb. 7g CH/tányér. Jó étvágyat!
Itt eszembe jut a szabály, hogy ha 5g vagy kevesebb/100g CH-tartalmú zöldségből kevesebb, mint 20dkg-ot eszünk, akkor nem kell számolni. Így én ezt inkább nem is méricskélem… Remélem, nem vesztettétek el a fonalat. 🙂
Vélemény, hozzászólás?