2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mostanában egyre jobban érdekelnek a közel-keletei ízek. Ennek megfelelően a csicseriborsó-fogyasztásunk is jelentősen megugrott az elmúlt hetekben. Hogy ne unjunk rá, a falafel és a hummusz után itt már inkább csak háttértáncos lett. Ezt a ragut is egy keleties recept ihlette, de egy kicsit megszelidítettem, így akkor is ízleni fog, ha amúgy nem kedveled az ismeretlen vagy fűszeres ízeket.
Hozzávalók 4 személyre:
500g barna csiperke
1 kis salátacukkini (150g)
1 kis padlizsán (300g)
100g csicseriborsó
90g előgőzölt barna rizs
1 hámozott paradicsomkonzerv (400g)
2 gerezd fokhagyma
1 ek. kókuszzsír
1/2 kk. őrölt kömény
1 csokor friss petrezselyem
só, bors
Így főztem:
1. Előző este megmostam és beáztattam a csicseriborsót.
2. Meghámoztam, majd 1×1 centis kockákra vágtam a padlizsánt, besózva félretettem. Megmostam és nagyobb kockákra vágtam a csiperkét. A rizst feltettem főni.
3. A fokhagymát megfuttattam a kókuszzsíron, hozzákevertem a köményt, egyszer megkevertem, majd rádobtam a gombát. Amíg az pirult, meghámoztam és felszeleteltem a cukkinit, feldaraboltam a hámozott paradicsomokat.
4. Mikor a gomba elkezdett levet ereszteni, Felengedtem a paradicsommal és a levével. Sóztam, borsoztam.
5. A padlizsánkockákat leöblítettem, a csicseriborsóról leengedtem a vizet, és a cukkinivel a már rotyogó raguhoz adtam. Megmostam és felaprítottam a petrezselymet.
6. Miután felfőtt, kb. 10 percig hagytam főni fedő alatt, majd lekapcsoltam a tűzhelyet és belekevertem a petrezselymet, a főtt rizst. A fedő alatt hagytam összeérni.
Nem voltam benne biztos, hogy a kömény jól illik-e majd a gombához és ehhez a paradicsomos-zöldséges raguhoz, de remek volt, ezt még ismételni fogom. Szerintem friss petrezselyem helyett még korianderrel lehetne bolondítani. Ebédre készült, így éppen 50g CH/adag, de 40g rizzsel vacsira is éppen megfelel.
Ugyan nem kapott 30 perc címkét, de az elkészítése nem tart sokáig: a zöldségek felkockázása az, ami miatt nem fér bele 30 percbe.
Hoppál Orsolya mondta
Nagyon tetszik ez a recept 🙂 A csicseriborsónak mennyit kell állnia? Meleg vagy hideg vízbe kell tenni?
Mindenmentes Nóri mondta
Hideg vízben egy éjszakát, de használhatsz konzervet is, ha sietsz és megengeded magadnak. 🙂
Bori mondta
Nagyon király!! Komolyan kezdem megszeretni a gombát!!
Zseniálisan finom lett pont mint a tegnapi csilis bab