2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Itt a jó idő, itt a grillszezon! Valamilyen grillezett hús salátával tökéletes ebéd: alacsony a szénhidrát-tartalma, a glikémiás indexe, könnyen lehet gluténmentes is. Így aztán bőven belefér még a kellemes szabadtéri étkezésbe egy tányér leves, vagy egy finom desszert, ami lehet gyümölcs is.
A most következő grill-kolbászkák szabad tűzön és forró serpenyőben is süthetőek.
Hozzávalók 4 személyre:
750g darált sertés- vagy marhahús
125g feta sajt
2 gerezd fokhagyma
1 lila hagyma
1 tojás
2 ek. finomra vágott petrezselyem
1 kk. szárított oregano
2 tk. őrölt kömény
1 citrom
Grillezzünk!
1. Keverjük össze egy tálban a hozzávalókat: a darált húst, a villával vagy kézzel szétmorzsolt fetát, majd a fűszereket: zúzott fokhagymát, az apróra vágott lila hagymát, a fűszereket és a citrom reszelt héját (reszelés előtt persze jól dörzsöljük meg forró víz alatt a citromot!).
2. Gyúrjuk össze a masszát a tojással és kb. 2 ek. vízzel, hogy lágyabb legyen, majd hagyjuk pihenni pár percig. (Addig pl. összevághatjuk a salátát.)
3. Vizes kézzel formázzunk kis kolbászkákat a masszánkból és forró serpenyőben vagy faszenes grillen süssük át őket. (Érdemes előre előkészíteni az összes kolbászkát, mert sütés közben elég gyorsan kell forgatni őket ahhoz, hogy gömbölydedek és ne szögletesek legyenek.)
4. Tálaljuk a megmaradt citrommal: a tányérunkon locsoljuk meg friss citromlével a kolbászkákat! Tudom, elsőre furcsa, de a görögök minden húsételt citromlével esznek, és tényleg nagyon illik hozzá. Egy próbát megér…
Ebből a mennyiségből én 24 kolbászkát sütöttem. A teljes CH-tartalom a fetából és a lila hagymából származik, kb. 10g összesen. Ez nem egészen 0,5g CH/db, szóval szerintem felejtsük el… Jó étvágyat!
Háziboszorka mondta
@nolyemi: Nadejó! 🙂 Jövő héten is csupa görögös cucc lesz, egyébként… 😉
nolyemi mondta
megint a kedvemre főztél 🙂 oda vagyok a feta sajtért (uzsira is azt ettem), tuti ki fogom próbálni egyszer. Ez sem jutott volna eszembe 🙂