2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Az elmúlt héten sokféleképpen kísérleteztem cukkinivel. A rakott, a leves, és a főzelék is nagyon finom volt, de egyikkel sem éreztem úgy, hogy feltálaltam volna a spanyol viaszt. Ellenben ez a süti… nagy meglepetés volt. Nagyon kellemes textúrája lett, és tényleg nagyon-nagyon csokis!
Egyúttal kipróbáltam sütiben a kókuszzsírt: működik, de a még meleg sütinek kicsit olajos tapintást adott. Ez persze elmúlt, mire teljesen kihűlt, és így még paleolit sütinek is beillene.
Csak csokirajongóknak!
Hozzávalók egy kis tepsihez:
2-3 kis cukkíni (500g)
100g kókuszreszelék
2 púpos ek. kakópor
50g apróra vágott étcsoki
1,5 kk. szódabikarbóna
2 tojás
50g kókuszzsír
250g cukor helyett folyékony édesítő
kevés pirított, aprított dió a tetejére (elhagyható)
Kakaópor vásárlásánál legyetek résen: amit én használok, az 10% szénhidrátot tartalmaz, de gyakoriak a 40-60% szénhidráttartalmúak is! Az étcsoki most is, mint mindig 81%-os, 22,8g CH/100g.
Süssünk, süssünk!
1. Mossuk, majd hámozzuk meg a cukkiniket, és reszeljük le apró lyukú reszelőn.
2. Egy külön tálban keverjük össze a szilárd hozzávalókat: kókusz, kakaó, étcsoki, szódabikarbóna.
3. Másik tálban a kókuszzsírt a tojásokkal, édesítővel. (A kókuszzsírra érdemes rámelegíteni egy kicsit akkor is, ha megolvadt a melegben, mert ha a tojások lehűtik, megszilárdulhat.)
4. Keverjük össze egyenletesre a hozzávalókat, és osszuk el sütőpapírral kibélelt tepsibe. (Az én dédnagyanyámtól örökölt kis tepsim 25×33 cm-es és kb. 1 cm vastagon kentem bele a masszát.) Még volt itthon egy kis maradék pirított dió, azt belenyomkodtam a tetejébe.
5. Süssük légkeveréssel 180 fokon 40 percig. A szeleteléssel érdemes megvárni, amíg kihűl, mert frissen könnyen törik.
Az egész tepsi süti tartalmaz 45g szénhidrátot. Én 12 darabra vágtam, ez 3,75g CH/db. Csak hogy érzékeltessem, ez mit is jelent: egy átlagos brownie CH-tartalma kb. 65-70g/100g, ennek a sütinek pedig csupán 7,5g/100g, azaz a cukor és keményítő 90%-át sikerült kispórolni! Ráadásul a kókusz miatt még élelmi rost is került bele. Szuperegészséges, cukor- és gluténmentes süti.
Pájó mondta
Mivel mostanában rengeteg alma akad a háznál, ezért almával, fahéjjal, szegfűszeggel készítettem. Nagyon tartottam tőle, hogy sok lesz a leve, de nem így történt 😀
Viszont az én ízlésemnek így túl édes volt (nyilván mivel az alma eleve édeskés kissé), így 200 grammnyi édesítővel készítettem.
girasole04 mondta
Ez a hónap slágere. Már háromszor megsütöttem (képzelheted a 40 fokban) és mindig dupla mennyiségű cukkinivel, de én a csokit, 1 tojást, kókuszzsirt (vettem, de nem jön be az ize) elhagyom, semmi olaj, semmi vaj és hozzáteszek 300 g (1 kg cukkinihez) zabkorpát. Igy nekünk maga a tökély reggelire kávéval.
Háziboszorka mondta
Boldogság! 🙂 (És a nap első jó híre…) Én még vajjal próbáltam, azzal is működik. A zabkorpa jó ötlet, legközelebb én is kipróbálom.
Ide szerintem nem tudsz képet tenni, de a facebook oldalra posztold ki nyugodtan!
girasole04 mondta
megcsináltam a cukkinis sütit, hát ez valami Isteni, egyelőre kókuszzsir hiány miatt olajat tettem bele, de ettől elég folyós masszát kaptam igy ijedtemben belekavartam 200 g zabkorpát kötőanyagnak, puha omlós süti lett belőle, édesitőnek 2 kiskanál nyirfacukrot tettem bele, eddig senki nem találta el miből van:), a receptet már dupla mennyiséggel mentettem el, simán mehet 1 kg cukkini:)tennék ide képet, de nem tudom hogyan kell
nolyemi mondta
@Háziboszorka: én idén találtam rá a cukkinire, mindenféle húshoz használom mindenféle egyéb zöldségekkel is. Eddig csak olyan ha-nincs-más-jó-lesz-ez-is zöldség volt, de idén valahogy egymásra találtunk 🙂
Háziboszorka mondta
@nolyemi: Szerencsi "cicás" kakaóport használok. A cukkini azért jó, mert az íze semleges, a kakaó meg a kókusz mellett nem rúg labdába, viszont finom puha konzisztenciát ad a sütinek. Csak sokáig kell sütni, mire a víz kisül belőle…
nolyemi mondta
és milyen kakaóport használsz?
jól néz ki! Mondjuk soha nem jutott volna eszembe cukkinit tenni a sütibe, de tényleg marha jól néz ki ez a brownie!
hjudit58 mondta
Nahát! Ez tényleg meglepetés! Cukkini a sütiben?
Szenzációs! Ezt feltétlenül kipróbálom!
Névtelen mondta
Szia Nóri! Szuper ez a süti, már vagy tucatszor megsütöttem, nem lehet megunni. Egy ötlettel szeretném kiegészíteni: a 100g kokusz helyett nálunk nagyon bevált 100 grammnyi a mandulatejből visszamaradt mandularostból . Köszi a sok receptet, ötletet. Anikó
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Anikó!
Köszi a tippet! Én is gondoltam már rá, de nem volt időm kipróbálni, ezért nem voltam benne biztos: így tuti, hogy működik! 🙂
Üdv,
Nóri
Andrea Nagy mondta
Sziasztok! Amennyiben nyírfacukrot használnék hozzá, úgy 250g-ot kell beletennem ? Köszönöm a választ! Üdv,
Andrea
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Szerintem kevesebb is elég lehet, mert a foly. édesítő sütés közben veszít valamennyit az édesítő erejéből. Én 150g-mal próbálnám.
Üdv,
Nóri
Afromagyar mondta
Szia, szeretnem kiprobalni ezt a receptet, de nincs folyekony edesitom. Mezzel mukodik vajon?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Ez egy elég strapabíró recept, szerintem még a mézet is túléli, bár az nem cukormentes (!) 🙂
Zsuzs mondta
Sziasztok, megsütöttem a sütit,isteni lett, csak 80 g kókuszvirágcukrot tettem bele mert nem vagyunk édesszájúak. Egy kérdésem viszont lenne: részelés után a cukkini kiereszti a levét, kicsit kinyomkodod,mielőtt összekevered a többi hozzávalóval vagy a leve is szükséges?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
nem szoktam kinyomkodni. Ha IR-es vagy, a kókuszvirág cukor nem a barátod (klikk ide).
Géva - Gálik Éva mondta
Szia Nóri!
Most találtam rá a honlapodra és többek között erre a receptre is. Csúcs!!!! Nagyon örülök neki – Neked! Köszönöm! Én totál vegán módon étkezem, s a brownie a kedvencem, viszont nem eszem tojást sem. Volna valamilyen ötleted mivel tudnám helyettesíteni? Még utifűmaghéjat sem láttam itt. Viszont lenmagot igen, s már meg is daráltam lisztnek. Szerinted ez valahogyan tudna segíteni?
Valamint még egy dolog, én most Ecuadorban élek, és itt sok mindent nem lehet kapni amit otthon igen. Ilyen pl. – a többi receptekben láttam pl a kenyereknél – a hajdinalisztet használod. Nos itt sem hajdina, sem köles nem kapható. Mivel tudnám kiváltani ami mégis jól működne a rizsliszttel?
Válaszod előre is nagyon köszönöm!
Ragyogást!
Géva
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
ez itt a neked való brownie recept! 😉 Chia helyett használhatod benne a lenmaglisztedet is. 🙂
Hű, köles helyett próbálj amarant lisztet, és nem is tudom… quinoa is van gondolom, és cirok (sorghum) is jó lehet. Sok sikert!
Kinga mondta
Imádtam ezt a sütit, de azóta sajnos kiderült, hogy nem kéne tojást ennem. Kipróbáltam a kókusztejből maradt kókuszreszelékkel és lenmag+utifűből készült „tojással”, de valahogy nem lett az igazi, a külseje szépen megsült, ropogósra, de a belseje valahogy nyers, nyákos maradt. Ez mitől lehet? köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Próbáld inkább ezt! 😉
NK mondta
Koszonom! Vajon a lisztek helyett a kokusztejbol/mandulatejbol megmaradt (vizes) reszelek is jo bele? Sok szokott osszegyulni, es egyszeruen nincs szivem kidobni, mar sokat kiserleteztem vele, keves sikerrel. Szuper lenne ha sikerulne, ma ki is probalom 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Írd meg, hogy ment!
Pap Nikolett mondta
Sziasztok! Valaki próbálta már eritrittel édesíteni? Vajon mennyi kellhet belőle? Tudom, hogy cukor-eritrit arány alapján át lehetne számítani, de ezzel a módszerrel már egyszer kukában végezte egy süteményem, sajnos túl fémes íze lett, pedig elvileg a megfelelő arányokat használtam 🙁 Köszönöm előre is!
Mindenmentes Nóri mondta
Én nem szoktam eritrittel sütni, így nem tudok segíteni.
Havellant Zsófi mondta
Szia Nóri!
Nagy sikert arattam a kókuszos brownie-val! Szuper recept. Amikor folyékony édesítőszert írsz, mi lenne, ami természetes (nem mű), de költségkímélő? Eddig xillitet tettem bele (125gr), de érdekelne más megoldás is.
Köszönettel:
Zfsófi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
a folyékony édeske helyett már régóta stevia port használok (ezt itt), 1/2 tk. egy tálca süteményhez/muffinhoz. Talán évente kell újat vegyek, nem emlékszem pontosan… Szóval elég gazdaságos. Ha eleinte furának tűnik az íze, tegyél mellé egy késhegynyi fahéjat.