2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez egy nagyon egyszerű és finom dolog, annyira egyszerű, hogy már szinte le sem akartam írni. Aztán Z olyan szép képeket sütött el róla, hogy gondoltam, ez egy ötletelős blog, ez is egy ötlet, hát itt a helye. Annál is inkább, mivel eddig még nem találtam olyan gyümölcsjoghurtot a boltokban, amiben ne lenne hozzáadott cukor…
Egyébként nemcsak a képek, de maga az ötlet és a kivitelezés is az Ő keze munkáját dicsérik.
Ebből készült:
1 kisebb alma (160g)
120g cseresznye
150g eper
500g natúr joghurt
esetleg édesítő ízlés szerint
Ez tényleg hamar megy…
A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, turmixgépbe tesszük a joghurttal, édesítővel együtt. Ebbe egy evőkanálnyi cukrot helyettesítő édeske került.
Az össz CH-tartalom 63g a 931g gyümölcsjoghurtban, tehát kb. 7g CH/100g joghurt. Nekünk egy pohár joghurt 10g CH-ra jött ki. A maradékot visszatettük a dobozában a hűtőbe, másnapra még jobban összeért, és az alma pektintartalmának köszönhetően joghurthabhoz hasonló állaga lett.
Nándi mondta
Én itthon csinálok joghurtot. 1l tej, 1 pohár joghurt és egy kanál tejpor. Nyolc óra alatt a joghurt készítőben tökéletes.
Gyümölcsöt megaszalom, majd a friss joghurtba teszem apróra vágva. Egy napra megy a hűtőbe. Édesítőszer nem kell. A házi joghurt nem savanyú, az aszalt gyümölcs sem. A gyümölcs megszívja magát, színt ad a joghurtnak, és megpuhul. Krémes finomság lesz belőle.