2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A nagy melegben elég barátságtalannak tűnt a gondolat, hogy az ebédemet majd melegíteni kelljen… Gondolkodtam, milyen hűsítő fogással tudnék jóllakni, ami nem behűtött szendvics, mert az megintcsak nem az igazi.
Végül pár perc alatt sütöttem egy adag zablepénykét, éppen volt itthon túró és tejföl, amiből a málnás-túrós zabpalacsintánál leírt módon -kevés vaníliasziruppal-, túrós krémet kevertem. Némi fagyasztott gyümölccsel egy dobozba rétegeztem et voilà: jó hideg, túrós ebéd lett belőle.
Hozzávalók 2 adag ebédhez:
100g zabpehely
1 tojás
csipet só
125g (fél doboz) krémes túró
fél doboz tejföl
fagyasztott piros bogyós gyümölcs
Így készült:
1. A zabpelyhet és a sót összekevertem, majd annyi vízzel, hogy éppen ellepje, állni hagytam 1-2 percig. Ha megduzzadt, kicsit összenyomkodtam és hozzákevertem a tojást. Forró serpenyőben olaj nélkül 1-1 evőkanálnyi adagokból 15 lepénykét sütöttem, így 5g CH/db. (Ebből több lepényke lesz, mint amennyi kell, de hűtőben remekül eláll vacsoráig.)
2. Sütés közben összekevertem a túrót és a tejfölt kevés cukormentes vaníliasziruppal. (Pár csepp sima édesítő is megteszi.)
3. Az ebédes dobozunkba pakoltam 2 zablepénykét, 1-1 evőkanál túrós tölteléket, kevés gyümölcsöt, ezt háromszor ismételtem.
A zablepénykékből 30g CH került bele, a túró és a gyümöcs úgy számoltam, kitett még 20g CH-t, így lett 50g CH/doboz ebédre.
Nagyon finom volt, nagyon jólesett, kicsit olyan volt, mint a rakott palacsinta. Még annyiban szerencsés zablepénykékkel készíteni, hogy a zabpalacsinták ebédig eláztak volna a túrótól meg a gyümölcsöktől a hűtőben, a lepénykék pedig állták a sarat.
Ami miatt mégsem fogok ilyet enni ebédre túl gyakran, hogy -valószínűleg a sok tejtermék miatt- hamarabb megéheztem utána (értsd: éhes lettem még uzsonnaidő előtt), ami szokatlan. Inkább kisebb adagokban fogyasztok majd ilyet uzsira, valahogy így:
Ez egy kétszemélyes uzsonnára szóló tál, összesen 40g CH-tartalommal.
Háziboszorka mondta
@Lady.Bird: Mostantól van tejtermékmentes címke is.
Háziboszorka mondta
@Lady.Bird: Tejtermékeket eszünk néha, érlelt sajtokat gyakrabban is. Majd lesz egyszer tejtermékmentes címke is a blogon azoknak, akik a tejet is teljesen ki szeretnék zárni… 🙂
Lady.Bird mondta
@Háziboszorka: így már értem
a tejjel semmi bajom nincsen, de olvastam már ez ellen is elméletet, és nekem is vannak szója/rizs-tejes korszakaim (enyhe laktózintoleranciám az van, és vannak idők, amikor ha a tejet kihagyom, a szénanáthám kevesebb tünettel jön elő)
majd visszaolvasok, hogy a búzaliszttel mi is a gondod, azt hittem, ehhez hasonlóan kizártátok a tehéntejet is minden formában az étrendből
Háziboszorka mondta
@Lady.Bird: Szia! Pontosan: tehéntej, nem pedig tejtermékek nélkül… Úgy vettem észre, a nyers tejet, joghurtot nem viselem jól (felnyomja az inzulinszintet), de egy kevés tejföl, túró (minél zsírosabb) néha belefér. Ha Neked ennyi sem megy, mert mondjuk laktózintoleranciád van, vagy vegán vagy, próbáld meg szója alapú helyettesítőkkel, vagy laktózmentes tejtermékekkel, és írd meg, milyen lett! Üdv. 🙂
Lady.Bird mondta
A fejlécben az van, hogy "…tehéntej nélkül…" – milyen tejfölt és túrót használsz?
nolyemi mondta
köszi!
kávézós bejegyzéseket nem olvasom (shame on me, de utálom a kávét), ezért maradt ki. De jó, a sziruppal szerintem egyszerűbb lehet bánni, mint a vaníliarúddal 🙂
Háziboszorka mondta
Cukormentes vaníliaszirupot használok, a Caffé latte bejegyzésnél írtam ezekről. Próbáltam a DaVinci Gourmet is, de a Monin szirupok az aktuális befutók: túróhoz a vanília, kávéba a pörkölt mogyoró. 🙂 Nem gond, hogy folyékony, mert csak kevés kell. És igen, lehetne kísérletezni vaníliarúddal is, talán majd egyszer…
nolyemi mondta
pont a napokban akartam valami olyat csinálni, amihez vaníliás cukor kellett volna (vagy hát azt szoktunk használni), úgyhogy jól lebeszéltem magam róla. De akkor most hogy így te hoztad szóba, megkérdezem. Milyen vaníliaszirupot használsz? És vaníliarudat szoktál, amikor szilárd állagú kell, vagy mivel dolgozol?