2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Az eredeti receptet egy barátnőm ajánlotta a neten, innen származik. Jól hangzott, gondoltam, számolt mennyiségű barna rizzsel biztosan jó lesz nekünk is. Amúgyis gondolkodtam már rajta, hogy hogyan lenne érdemes a spenótot felturbózni egy kicsit szénhidrát-tartalommal. A hölgy a videón pitének nevezi az övét, de engem a végeredmény állagra az oviból ismert rizsfelfújtra emlékeztetett, így átkereszteltem. Valószínűleg azért más egy kicsit, mert arányaiban több spenót és tojás került bele, mint az eredetibe.
Hozzávalók 4 ebéd adaghoz:
450g mirelit spenót, felengedve
100ml főzőtejszín
4 tojás
225g előgőzölt barnarizs
250g fetasajt
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek. kókuszzsír
Spenótból olyat érdemes venni, ami csak aprított, nem pürésített. Én egyszer láttam olyat talán a Bonduelle-től, amiben csak nagyobb darabokra vágták a leveleket.
A feta eredeti kecskefeta volt, mert az sokkal finomabb (szerintünk).
Így készült:
1. A rizst megmostam és kevés sóval feltettem főni.
2. A hagymákat megtisztítottam és felaprítottam, ill. átnyomtam fokhagymanyomón.
3. Egy nagyobb serpenyőben felmelegítettem a kókuszzsírt, megpároltam benne a hagymát és a fokhagymát. Közben kézzel kinyomtam a vizet a spenótból, majd hozzákevertem a serpenyő tartalmához és összemelegítettem egy kicsit. Addig felvertem a 4 tojást, és hozzákevertem a főzőtejszínt egy kis tálkában.
4. Ekkor érdemes előmelegíteni a sütőt 180 fokra.
5. Egy nagyobb keverőtálban összekevertem a spenótot a rizzsel és a rámorzsolt fetával. (Sózni csak finoman, mert a feta amúgyis sós.) Ráöntöttem a tojásos keveréket és azzal is összedolgoztam.
6. Kókuszzsírral kikent tűzálló tálba simítottam a masszát és 180 fokon légkeveréssel sütöttem kb. 25 percig. (Akkor kész, ha a közepe is megszilárdult, a széle pedig kezd megpirulni.)
Önálló fogásnak is finom volt, szerintem köretnek is jó lenne sült húsok mellé. Én négyfelé csomagoltam, így éppen 50g CH/adag, ha vacsorára készítitek, akkor csak 210g rizst főzzetek hozzá vagy vágjátok öt kisebb darabra.
Névtelen mondta
Szia!
Mikor adod hozzá a főzőtejszínt?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia! A tojással együtt szerintem, javítom is.
Éva mondta
Szia!
Köszi a választ. Közben megcsináltam, és ráérzésre a tojással együtt adtam hozzá. Nagyon jó lett. Nem légkeveréses gázsütőben 200 fokon kb. 30-35 perc a sütési idő.
Erika mondta
ÁLLATI GUSZTUSTALAN
Mindenmentes Nóri mondta
Így néz ki bármilyen étel, ha egy szappandobozzal, vakuval fotózzuk. 🙂 Fontolgattam, hogy kiválogatom a régi, nem szépen fotózott receptjeimet, de az egyrészt álságos dolog lenne, másrészt így legalább látható a fejlődés, ami a fotókat illeti.
Amúgy az étel tényleg nagyon finom – egyik barátnőmék hetekig ették.
Névtelen mondta
Köszi, a gyerekeink egyik kedvence!!!