2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Még hogy a 160g szénhidrátra tervezett, alacsony glikémiás indexű és gluténmentes diétába nem fér bele semmi, ami bundázott! Mikor tavaly elkezdtem diétázni, azt hittem, hogy soha többet nem eszem bundázott dolgokat. Emlékszem, egy kis cukkinit rántottam ki, és a liszt és a zsemlemorzsa visszaméricskéléséből kiszámoltam, hogy bőven meghaladja az ebédre való kvótámat csak az, ami a 30 dekás cukkini ruhájában van… (Arról nem is beszélve, hogy a sült zsemlemorzsa milyen sebességgel emeli a vércukorszintet.) Azóta ráadásul a kenyér, liszt, zsemle, stb. is kiesett az étrendünkből.
Mostanában több recepttel is találkoztam, ahol darált dióval helyettesítették a zsemlemorzsát pl. pástétomban, rakott dolgokban. Gondoltam egy merészet, és „egyszer mindent ki lehet próbálni” alapon megpróbáltam tojásba és dióba panírozni tengeri halat. Nem ez lesz a legkönnyebben elkészíthető receptem, mivel nagyon oda kell figyelni a sütésnél a hőfokra és az időre is, hogy a hal átsüljön, de a dió ne égjen meg. Az első szelet elég lehangolóan festett, mert sütés közben leesett a bundája, de az íze rendben volt. A második szelet már külalakra is szépen sikerült, az íze pedig alapvetően bundázott hal, csak utóízben halvány pirított dió. Azt hiszem, itt az ideje, hogy végleg lecseréljem a „soha többé” hozzáállásomat a „hegedülni is tudok, csak még nem próbáltam”-ra.
Ez az egyszerűen nagyszerű összeállítás a limelébe áztatott hallal és a paradicsomos rizottóval egyébként egy portugál vendégünk házi receptje, amit a melanzane parmigianahoz hasonlóan a saját konyhában nyílt alkalmam ellesni, a CouchSurfing rendszernek köszönhetően.
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet (mirelit) tengeri hal (~400-500g)
1 lime leve
50g darált dió (ráhagyással!)
1 nagy vagy 2 kis tojás
200g előgőzölt barna rizs
500g passzírozott paradicsomkonzerv
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagyobb gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
100ml olívaolaj
2 ek. kókuszzsír
só, bors
A darált diót visszamértem, és 50g-ot kötött meg összesen a 4 halszelet. Nyilván ráhagyással kell darálni, mert nem tudjuk az utolsó szemet is rátapasztani a halra.
Hogy miért olívaolajban sütöttem? Mert így tanultam az eredeti receptet: a halon érezhető az olívaolaj íze és így még finomabb. A mérsékelt hőfok az olajnak is jól jön, mert az sem bírja a magas hőmérsékletet.
Így készül:
1. A halszeleteket egy tálcára fektetjük, és ha kiolvadtak, alaposan meglocsoljuk a lime levével, kicsit sózzuk. 10-15 percre állni hagyjuk.
2. Felaprítjuk a vöröshagymát, átnyomjuk a fokhagymát. A kókuszzsíron, közepes fokozaton együtt megpároljuk őket. Közben megmossuk a rizst.
3. Ha a hagyma kezd üveges lenni, hozzáadjuk a rizst, összekeverjük, kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsomkonzervet. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Ha felfőtt, mérsékeljük a tűzhely fokozatát és lefedve pároljuk, amíg a rizs megpuhul (15-20 perc).
4. Közben megmossuk és felaprítjuk a petrezselymet. Ha puha a rizs, belekeverjük a petrezselymet, kikapcsooljuk a tűzhelyet és fedővel lefedjük a kész rizottót.
5. A halszeleteket papírszalvétával alaposan leitatjuk, mert ha túl nedvesek, ledobják a bundájukat. Óvatosan, nehogy összetörjenek, megforgatjuk őket a tojásban majd a darált dióban.
6. Közepes fokozaton felmelegítjük az olívaolajat egy serpenyőben (az én tűzhelyemen az 5-ös fokozat volt a jó a 12-ből), és oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük a bundázott halszeleteket.
Ízlés szerint tálalhatunk hozzá lime vagy citromgerezdeket. A szénhidráttartalom összesen éppen 200g, így 50g CH/ebéd. Jó étvágyat!
Vélemény, hozzászólás?