2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Szeretjük az indiai ételeket is, bizony. Egyszer születésnapra kaptunk egy kupont indiai étterembe, hát amit ott ettünk, az valami fenomenális volt. És persze „kissé” fűszeres is. Csak erős gyomrúaknak…
Hozzávalók 4 adag ebédhez:
500g csirkemellfilé
250ml natúr joghurt
2 ek. olívaolaj
3 nagy gerezd átpréselt fokhagyma
1 kk. őrölt kömény
1/2 kk. őrölt gyömbér
1/2 kk. chillipor vagy cayenne bors
1 kk. currypor
1 kk. tikka masala fűszerkeverék
1 fej vöröshagyma
3 nagy paradicsom
100ml főzőtejszín
250g előgőzölt barna rizs
Ha épp nincs otthon tikka masala fűszerkeverék (keleti boltokban kapható), akkor ajánlom a Kotányi Bombay masala keverékét, én ezzel szoktam készíteni, pl. Sparban is kapható.
Így készülünk Indiába:
1. Előző este bepácoljuk a csirkét. A joghurthoz hozzákeverjük az olívaolajat, majd a fokhagymát és a fűszereket. Ebben pácoljuk a megtisztított, felkockázott csirkemellet, ha lehet, egy éjszakát.
2. A rizst sós vízben feltesszük főni.
3. Forró serpenyőben kisütjük a pácolt csirkehúst. Ha kész, kivesszük a serpenyőből. Közben felaprítjuk a vöröshagymát, felkockázzuk a paradicsomot.
4. A csirke után visszamaradt zsiradékon megpároljuk a hagymát, paradicsomot, a pác fűszereivel ízesítjük. Ha összeforrt, beletesszük a tejszínt, a csirkét és összemelegítjük. (Hozzákeverhetjük a maradék fűszeres joghurtot is, akkor bővebb lesz a mártás és egy kicsit savanykásabb.)
Ugye, hogy hamar ment…?
Vigyázzatok vele, mert jó fűszeres étel, kellemesen átmelegítheti az embert. 50g CH/adag ebédre.
Nea mondta
Kedves Nóri!
Nálam is elkészült, nagyon ízlett a családnak, gyakori vendég lesz az asztalunkon. Köszönöm a receptet!