2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez a leves úgy született, hogy nagyon szerettem volna enni egy amolyan igazi erdélyi csorbát, de nem volt kedvem/időm csontból egy óráig alaplevet főzni, stb. Így kihagytam a csontos alaplevet és a húsgombócokat, megtartottam a finom zöldségeket és a fűszerezést, így jóval gyorsabban kész lett.
Hozzávalók kb. 6 tányér leveshez:
250g sárgarépa
250g zöldborsó
1 fej vöröshagyma
szárított lestyán
só, bors
1 kk. kókuszzsír
Így készült:
1. A répát és a hagymát megtisztítottam és nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
2. A zöldborsót megpároltam egy kevés kókuszzsíron, éppen annyira, hogy a szemek egy kicsit megráncosodjanak.
3. Felengedtem bő 1,5 liter vízzel, beleszórtam a répát, hagymát, sóztam, kicsit borsoztam.
4. 20 percig főztem, majd a tetejétre szórtam egy csapott kk. lestyánt, lekapcsoltam a tűzhelyet és lefedtem az edényt, így a lestyán illata jól átjárta az ételt.
A leves összesen 60g szénhidrátot tartalmaz, nekünk kb. 6 tányérra volt elég, így 10g CH/tányér.
Tudom, hogy első olvasatra nem egy nagy cucc ez a leves, de éppen ez benne a jó: hamar készen van, finom, egészséges, besegít a folyadékpótlásba… Szóval főzzetek leveseket! 🙂
Vélemény, hozzászólás?