2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A múltkori dióba bundázott hal sikerén felbuzdulva már vártuk az ismétlést. Mivel mogyoróhoz (török, nem földi-) feleannyiért sikerült hozzájutni, mint dióhoz, gondoltam, próbáljuk ki, mennyire helyettesíthetőek. Úgy tűnik, a mogyoró íze karakteresebb, így ennek a halnak tényleg lett egy halvány mogyorós beütése, míg a diósnak „csak” rántott hal íze volt.
És mértem az időt, a mogyoró darálásától az utolsó szelet hal kisütéséig tényleg nem telt el több, mint 30 perc, így megkapja a hipergyors címkét. Még én is meglepődtem.
Hozzávalók 4 ebédhez:
500g mirelit hal (netto 400g)
100g mogyoró
2 tojás
1 citrom
250g előgőzölt barna rizs
olívaolaj
repceolaj
mustár
só
Süssünk, süssünk…
1. A rizst megmossuk, kevés sóval feltesszük főni.
2. A mogyorót diódarálóval ledaráljuk. A citromot forró víz alatt lesúroljuk, héját lereszeljülk, levét kifacsarjuk.
2. Egy serpenyőben nem túl forróra melegítjük az olívaolajat (az én 12 fokozatú tűzhelyemen 5).
3. Az egyik tojást szétválasztjuk. A sárgáját félretesszük, a fehérjét kicsit felverjük a másik tojással együtt.
4. A felengedett halszeleteket sózzuk, majd tojásba és a reszelt mogyoróba forgatjuk, olívaolajban kisütjük.
5. Közben a félretett tojás sárgáját egy kisujjkörömnyi pötty mustárral és 1 ek. repceolajjal összekeverjük. Még egy ek. olaj, kever, stb., amíg fel nem vesz kb. 1/2 dl repceolajat. (Azért repce, mert a majonézben nem szeretjük az olíva erős ízét.) Óvatosan hozzáadunk 2 ek. citromlevet is, kicsit sózzuk.
6. A reszelt citromhéjat a majdnem kész rizshez adjuk, összekeverjük, lekapcsoljuk a tűzhelyet. Kész is!
Ez így éppen 50g CH/adag finom, gluténmentesen bundázott hal.
Csilla Sikora mondta
Szia Nóri! Nagyon jól hangzik ez a bundaváltás…:) A kérdésem csak annyi lenne,hogy szerinted működne a csirkével is?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Csilla!
Persze, miért ne? Csirkéhez ajánlom a zsályás mandulás bundát is:
http://www.mindenmentes.hu/2013/02/zsalyas-bundaban-sult-csirkemell-szenhidratszegeny-glutenmentes/
Üdv,
N.