2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Szerettem volna a rózsavíz finom illatát valahogy a süteményeimbe is belopni. Próbálkoztam többféleképpen, eddig ez volt a legfinomabb, ahogy Zoli mondta volt „a legjobb illatú süti, amit valaha sütöttem”. Érdekes tapasztalat volt, hogy a rózsavíz „édesíti” a süteményt, édes utóízt ad. Az egyik első változat emiatt nagyon édes lett, ebbe kevesebb rózsavíz került és az édesítőből is visszavettem egy kicsit.
Hozzávalók 12 muffinhoz:
2db nagyobb alma (kb. 200-250g)
150g zabpehely
100g mogyoró, darálva
100g vaj
1 citrom
1 ek. rózsavíz
100g cukornyi édeske
2 tojás
1 kk. szódabikarbóna
Süssünk, süssünk:
1. Tegyük fel a vajat a tűzhelyre olvadozni. A citromot forró víz alatt súroljuk meg, majd reszeljük le a héját, facsarjuk ki a levét. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. Keverjük össze egy nagyobb keverőtálban a szilárd alapanyagokat: zabpehely, mogyoró, szódabikarbóna.
3. Hámozzuk meg az almákat, majd reszeljük le kis lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a citrom héját, levét, az olvasztott vajat, a tojásokat, az édesítőt, végül a rózsavizet. Keverjük össze a folyékony hozzávalókat.
4. A folyékony keveréket nagyobb mozdulatokkal keverjük hozzá a szilárdakhoz, osszuk szét 12 muffinkapszliba, és süssük légkeveréssel 180 fokon kb. 25 percig.
A fogyasztással érdemes várni, amíg kihűl. Mivel a zabpehely felszívja az alma levét, ez egy nedvesebb süti lesz. A szénhidráttartalom 10g CH/db.
Így festett a vasárnapi tízóraim: 2db rózsás-mogyorós muffin és a szokásos kávém. Összesen 25g CH.
Vélemény, hozzászólás?