2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mindenhonnan azt hallom, hogy vége a nyárnak, itt az ősz, stb. Szerintem most kezdődik az év egyik legszebb része: a vénasszonyok nyara. Végre ki lehet menni a teraszra vasárnap délben is anélkül, hogy mi sülnénk meg! Már alig várom, hogy esténként a tűz melegére vágyjak…
Szeretjük a mindenféleképpen pácolt húsokat, ezeket eddig általában készen vettük (mármint bepácolva), mert így sokkal egyszerűbb, és a legtöbb ételünk úgyis itthon készül… Aztán engedtem a csábításnak, hogy itthon kevergessem ki a fűszerkeveréket, és mártogassam a húsokat.
Erre a fűszerkeverékre egyébként teljesen véletlenül akadtam rá a neten böngészve, innen származik. Néhány hozzávalóért el kellett sétálnom egy egzotikusabb boltba, mert a szokásos kisebb boltokban és hiper-szuper marketekben nem kaphatóak. Egyik péntek délután kicsit hamarabb végeztem, szépen sütött a nap, így elvillamosoztam a Fővám térre, és végtelenül jólesett egy kicsit elnézelődni a fűszeres polcok között…
A berber fűszerkeverék:
2 ek. édesnemes paprika
1,5 kk. chilipor vagy cayenne-bors
2 kk. fokhagymapor
1 kk. őrölt gyömbér
1 kk. őrölt kömény
1 kk. őrölt feketebors
1 kk. őrölt görögszénamag
1/2 kk. tengeri só
1/2 kk. őrölt kardamom
1/4 kk. őrölt szegfűszeg
Egy kicsi, jól záró fűszeres dobozba mértem össze a fűszereket, kiskanállal megkevertem, jól összeráztam.
Amire szükségetek lesz a pácolt nyársakhoz 4 személyre:
500g csirkemellfilé vagy amit szerettek (azért választottam csirkehúst, mert az eredeti recept is csirkéhez ajánlotta ezt a fűszerezést)
4-5 fej vöröshagyma
2 ek. berber fűszerkeverék
2 ek. repceolaj
bambusznyársak
Én 25cm hosszú bambusznyársakra tűztem fel a húst, így 6 db nyársra volt elég.
Azt is megtudtam, hogy miért érdemes a bambusznyársakat vízbe áztatni használat előtt: különben előfordulhat, hogy lángra kapnak… Szóval legyetek okosabbak, mint én voltam, és áztassátok szépen be őket!
Pácolni elég egyszerű:
1. Előző este megmostam, nagyobb kockákra vágtam a húst.
2. A berber fűszerkeverékből 2 evőkanálnyit összekevertem 2 ek. repceolajjal, ebbe beleforgattam a húskockákat úgy, hogy mindenütt egyenletesen bevonja őket a pác. Lefóliázva állt egy éjszakát a hűtőben.
3. Másnap nagyobb darabokra vágtam a hagymát, majd az előzőleg vízbe áztatott nyársakra tűzködtem a pácolt hússal együtt.
4. Átadtam Zének, hogy grillezze meg őket. 🙂
Így néztek ki sütés előtt:
És ilyen szépek lettek készen:
Mi kölestabbouleh-t és jégsalátát ettünk hozzá, igazán remek hétvégi ebéd volt. Szénhidrát itt csak a vöröshagymában van, ahogy méricskéltem, 300g hagymát tűzködtem fel, ez összesen 24g CH, tehát 6g CH/adag.
Háziboszorka mondta
Szia!
"Hivatalosan" úgy emlékszem, úgy van, hogy az 5g/100g CH alatti zöldségeket 20dkg-ig nem kell számolni. A vöröshagyma 8g/100g CH…
Szerintem a hagymán nem bukik meg a diétád.
És köszi a kérdést! 🙂
GodMother mondta
Szia!
Elég kezdő vagyok a 160g ch-s diétában, ezért lehet, hogy érdekes lesz a kérdésem. A hagymát bele kell számolni a 160-ba? Azt hittem, ez is olyan, amit kisebb mennyiségben nem kell, mint pl. a paradicsom. 🙂
Köszi!