2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Keverjünk össze 25dkg porcukrot egy citrom levével… Mondta a régi szakácskönyvem. Nekem más elképzeléseim voltak az ügyben. Első alkalommal a répatortára készült, menet közben kóstolgattam, igazítottam, így nem biztos, hogy a citromlé mennyisége mérnöki pontossággal szerepel itt.
Hozzávalók:
100g natúr tejszínes krémsajt (tömlős)
2 ek. porított xilit/nyírfacukor (porxukor néven is láttam)
kb. 4 ek. citromlé
1 citrom reszelt héja
50g cukornak megfelelő folyékony édesítőszer
Így készült:
1. Mivel nekem nem volt itthon porxukrom, se fűszer/kávédarálóm, kis kézi mozsárban porítottam két evőkanálnyit.
2. Citromot forró víz alatt megsúroltam, héját lereszeltem, levét kifacsartam.
3. Kis keverőtálban összekevertem a hozzávalókat, közben kóstolgattam, hogy ne legyen se túl savanyú, se túl édes. Kevés citromlével vagy édesítővel lehet rajta igazítani, csak arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl vizes a bevonat.
4. Műanyagspatulával rásimítottam a tortára a krémet.
A krémsajtban 3g CH volt, a 2 ek. xilit 30g, ez így összesen 33g CH. Muffinok tetején is jól mutathat.
Névtelen mondta
Szia Nóri. Esetleg laktóz mentes változatra is van ötleted? 🙂 Üdv:Riri
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Hát ez sem egy mai bejegyzés… Már tejterméket sem eszem. 🙂 Talán kókusztejszínt vernék fel habbá, és amikor már majdnem jó, belekeverni egy kis porított xilitet, citromlevet/héjat? Ez a gondolatom támadt, hátha segít. 🙂
Üdv.