2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Alapvetően arra törekszem, hogy ne tegyem ingyenes reklámfelületté a blogomat, így nem írom le minden hozzávalóról, hogy pontosan hol vettem, mennyibe került, stb. (Természetesen, ha tudni szeretnétek, írjatok egy emailt és akár térképet is küldök.) Ez a bejegyzés ebből a szempontból kivételes lesz.
Az utóbbi hetekben úgy látom, itthon is elindult valami változás a boltok polcain: egyre több diéta-kompatibilis új terméket fedezek fel. Gondoltam, megosztom Veletek is az örömömet, ill. ha ezzel növelem a vásárlóerőt, legalább még több nekünk való termék forgalmazására buzdítjuk ezeket a boltokat.
A nyár első nagy meglepetése, az Aldiban megjelent diétás, 200ml-es jegeskávé volt. Fruktózzal, édesítőszerrel készül, ráadásul tejjel, így nem egészen tökéletes, de a növényi tejes változatra attól tartok, még várni kell. Forró nyári napokon, amikor úgy éreztem, hogy némi jéghideg, koffeines rásegítés nélkül nem tudok hazabandukolni a munkahelyemről, jólesett a tudat, hogy van más választásom, mint a borzasztó cola light, vagy a divatos kávézóban egy vagyonba kerülő jegeskávé. Ízre kb. olyan volt, mint a Milli jegeskávé, amire még a ködbe vesző, diéta előtti időkből emlékszem. Összesen 20g körüli CH-tartalma van egy pohárnak, és 200 Ft-ba került. Apró gond vele, hogy két másik, nem diétás poharas jegeskávéval együtt szerelik ki egy dobozba, és mindig ez fogy el előbb, így kb. kétszer ittam ilyet a nyáron, és egyszer potyára sétáltam el az Aldiig.
Ha már a német üzletláncoknál tartunk… A múlt héten vettem észre, hogy a Lidlben is lehet diétás (szintén fruktózos-édesítőszeres) jegeskávét kapni. A bolt mégsem ezzel hozott lázba. Már jóideje keresek olyan bolti majonézt, ami repceolajjal készül. Nagyon szeretem egy kis majonézzel enni pl. a sonkás szendvicseimet reggelire, vacsorára, de ekkora mennyiségben nem érdemes házilag kevergetni, mert a maradék tönkremegy. Eddig a tubusos majonéz volt az egyetlen élelmiszer, amiből nem sikerült kispórolnom a napraforgóolajat, így elég sokat keresgéltem a neten és reform-, bioboltokban a tökéletes majonéz után, de csak tojásmentes és vegán változatokat találtam… a múlt hétig. A Lidlben sikerült találnom rögtön kétféle, 500ml-es kiszerelésű, repceolajjal készült majonézt, ha jól emlékszem, 800Ft körüli áron.
Most pedig térjünk rá a hazai vállalkozásokra. Ezen a héten aztán olyan történt, amire egyáltalán nem számítottam. A Szamos cukrászdában ettünk 2-2 gombóc fagyit uzsonnára műanyag pohárból Zével, amikor megpillantottam egy kis sarkot a sütis pulton, ahol nyírfacukorral és szteviával édesített, cukor hozzáadása nélkül készült sütik, édességek voltak. Ejha. Persze a tésztájuk azért még lisztből készül, de volt bonbon is… Meg is hívtam egyik kedves barátnőmet, hogy ott ejtsük meg a legközelebbi randinkat. Így kedden beültünk, és meg is kérdeztem a felszolgáló leányzót, hogy van-e a cukormentes sütik között olyan, amiben nincs liszt sem, mire azt mondta, hogy nem: szerintem nem volt biztos a dolgában, és a kisebb kockázatot választotta. Én azért rendeltem egy bonbonszerű golyócskát, mert sejtettem, hogy legfeljebb az alja lehet egy kis darab piskóta vagy ostya, és képzeljétek, marcipánból volt! Tehát beültem egy cukrászdába, ittam egy kávét, ettem egy sütit, és nem szegtem meg a diétámat! Nagyon szeretek otthon is kávézni-sütizni, mert amit én készítek, az biztosan megfelel az ízlésemnek és összefér az étrendemmel, de azért jólesik néha beülni valahova, és igazán remek dolognak tartom, hogy megtehetem az étrendem betartása mellett is.
Hát ennyi, remélem, hasznos volt. Ha esetleg láttok valahol olyan terméket, amit érdekes lehet itt megosztani, örülnék a hozzászólásnak!
Fincus mondta
Ha tényleg nem Buda másik végén laktok, akkor mindenképpen mennyetek be egy próbakörre!
Háziboszorka mondta
@Fincus: Köszi a tippet, feltétlenül meglátogatom majd őket! A helyzet pikantériája, hogy itt lakunk tőlük kb. 10 percre kocsival. A múltkor el is mentünk mellette de már nem nagyon nyitok be a "cukrászda" és "pékség" feliratú helyekre. Pedig lehet, hogy ha mindenhova bemennék, hogy van-e cukor- és gluténmentes termékük, akkor előbb-utóbb lenne. 🙂
Fincus mondta
Mi a 16. kerületi Vári cukrászdába szoktunk alkalom adtán menni, legutóbb 2012-es ország tortájáért. Ott is minden nyírfacukorral készül és láttam azóta velük egy interjút a tv-ben, ahol elmondták, hogy a fagyikat is többek között szója- ill rízstejjel készítik mert nagyon nő az ilyesmire az igény!!!
anyakanyar.hu/2012/07/19/csodafagyik-a-varos-szelen-vari-cukraszda/