2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Kóstoltatok már chilis étcsokit? Szerintem remek ötlet a csípőset-fűszereset az édessel összehozni. Egyszer kóstoltam egy chilis belga bonbont, hát az valami leírhatatlan volt… (Ezúton is köszönet érte Enikőnek!) Gondoltam, megpróbálom ezt az ízvilágot egy kicsit a zabkekszekbe is belopni.
A mézről: az egyik első zabkekszemben még volt méz, aztán a szénhidráttartalmat letornászva azt is kispóroltam, mert a méz is cukor, stb. Ugyanakkor azt vettem észre, hogy ha teszek egy evőkanál mézet az egész adag zabkekszhez, akkor ad neki egy puhább állagot, meg persze méz-ízt is, ami nagyon tetszett, így újra itt van. 30g méz került a kekszbe összesen, ez kevesebb, mint 1g/db.
Hozzávalók:
150g zabpehely
100g tk. zabliszt
50g 81%-os étcsokoládé, felaprítva
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
fűszerkeverék (lásd lejjebb)
100g vaj
2 tojás
30g méz
150g cukornak megfelelő édesítő
A fűszerkeverékhez: egy kis serpenyőben felforrósítottam 6db szegfűszeget, 3db szegfűborsot, majd mozsárban összeporítottam 1kk. fahéjjal és 1/2 kk. chilivel (bátrabbaknak mehet egy egész kk. is), de jó lehet a cayenne bors vagy erős pirospaprika is.
Ha ezek közül valami nincs otthon, érdemes lehet kísérletezni pl. ánizzsal, kardamommal, borssal, stb. Szerintem még én is fogok.
Süssünk zabfalatot:
1. Tegyük fel a tűzhelyre alacsony fokozatra olvadni a vajat.
2. Egy nagyobb tálban keverjük össze a szilárd hozzávalókat: zabpehely, zabliszt, csokoládé, szódabikarbóna, só, fűszerek.
3. Az olvadt vajhoz adjuk hozzá a mézet, tojásokat, édesítőt, és jól keverjük össze.
4. A folyékony részt öntsük a szilárd keverékre és gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Kiskanállal (vagy ahogy tetszik) szaggassunk belőle falatkákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süssük őket 180 fokon légkeveréssel kb. 10 percig.
A végeredmény 480g zabkeksz lett, így ~40g CH/100g, mivel ebből az adagból most 37db zabkekszet sütöttem, ez kb. ~5g CH/db. Csípős, mint egy kora őszi reggel… Remélem, megkóstoljátok!
Névtelen mondta
Nagyon finomra sikerült. Pici módosítással: a zsiradék a vaj mellett részben kókuszzsír, a fűszer egy kis maradék mézeskalács fűszer lett nálam. Köszönöm a receptet.
Kriszta mondta
Szia Nóri! Ha inzulimrezisztencia miatt a mézet ki kell hagynom, hogy alakulhat a recept?
Nagy gondban vagyok a 10gr lassú felszívódású ch-t tartalmazó „utóvacsorának” nevezett étkezéssel, főleg hogy a glutén is offos ( eddig DM-es szezámos kekszet ettem, 2 db-ot, az pont 10g lassú ch)
Köszönök minden tippet,
Kriszta
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
olyan kevés az a méz, hogy igazából fűszer és nedvességmegkötő szerepe van csak. Én is IR-esen ettem ilyeneket. Ha mégis zavar, akkor cseréld le xilit szirupra: 2 ek. xilit+1-2 ek. víz, összeforralva.