2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez is egy olyan recept, ami legalább annyira finom, mint amennyire egyszerű. Az eredeti ötlet egy görög szakácskönyvből származik, ott báránnyal készül és ouzo is kerül bele, meg persze nem hajdinával tálalják.
Hozzávalók 4 ebédhez:
8 szelet karaj
1 fej vöröshagyma
2 nagyobb fokhagymagerezd
400g hámozott konzervparadicsom (vagy friss hámozott paradicsom)
250g cukkíni (1db salátacukkíni)
1 kk. szárított vagy 1 ek. friss kakukkfű
225g hajdina
2 ek. olívaolaj
só, bors, édesítő
Főzzünk:
1. A karajszeleteket sózzuk, borsozzuk. A hajdinát megmossuk, sós vízben feltesszük főni.
2. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk az olívaolajon, majd megforgatjuk vele a fokhagymát is.
3. A hússzeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk a hagymán, közben feldaraboljuk a paradicsomokat, végül a kakukkfűvel együtt a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint pár csepp édesítő is mehet bele.
4. A cukkinit megmossuk, két végét levágjuk, félcentis szeletekre vágjuk és hozzáadjuk a raguhoz. Én nem nagyon kevergettem, hogy ne kócoljam össze a hússzeleteket. Innen számítva 30-40 percig hagyjuk fedő alatt párolódni az egészet. Közben a hajdina már régen kész.
Most kivételesen reggel főztem, mert este későn értünk haza. Amíg készre főtt, nyugodtan meg tudtam reggelizni. A szénhidráttartalom ebédenként 50g CH, éppen annyi, amennyire szükség van. Jó étvágyat!
Dubis-Villányi Zsanett mondta
Kedves Nóri!
Én november elején kezdtem a mindenmentes létet és nagyon sokat segített az oldalad ebben. NAGYON KÖSZÖNÖM a sok finom receptet és érdekes ötleteket!
A fenti recept most először megihletett engem is egy kis ‘alkotásra’ és mivel nagyon ízletesnek találtam, gondoltam megírom:-)
Teljes kiőrlésű tésztára szerettem volna vmi feltétet és volt még itthon egy kis maradék sűrített paradicsomom és elég sok cukkinim….
Másfél vhagymát apróra vágtam és üvegesre pároltam. Apró lyukú reszelőn lereszeltem a cukkinit és összeforgattam a hagymával. Rátettem 3-4 evk. sűrített paradicsomon és kb. egy dl-nyi vizet. (persze ha közben eresztett levet a cukkini akkor lehet hogy ennyi sem kell) Jól elkevertem és fűszereztem sóval, borssal, oregánóval, borsika fűvel és curryvel. Aki szereti a curry-t szerintem nem fog benne csalódni. A fűszerekből találomra tettem, de a borsika füvet nem sajnáltam, curryt óvatosan.
Szép napot!
Zsanett