2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Imádom a karamell illatát, úgyhogy már alig vártam, hogy legyen egy szabad estém, és kísérletezhessek egy kicsit. Szerencsém volt, mert már a második próbálkozással elégedett voltam, így viszonylag kevés alapanyagköltséggel megúsztuk az eheti bolondulásomat. Hát így lett a cukormentes karamellszósz.
Miből készül a cukormentes karamellszósz?
Cukorból ugye biztosan nem. Édesítőszerekből, mint pl. szacharin és társaik nem lehet sűrű szószt főzni, az édes cukoralkoholok, amikből már lehet szirupot főzni, pedig nem karamellizálódnak. Itt szükségem volt egy kis segítségre, végül egy kanál agávé sziruppal sikerült megoldani a kérdést, de juharszirup vagy méz is megfelel.
A végeredmény? Finom karamellillatú, édes-krémes, nyúlós-ragacsos karamellszósz! Nem, nem pont ugyanolyan, mint az „igazi”, de majdnem, és ez szerintem ebben az erősen kötött műfajban nem rossz eredmény.
Na boszorkányüstöt elő…
Cukormentes karamellszósz
Hozzávalók
- 3 ek. nyírfacukor xilit
- 1 ek. agávé szirup vagy juharszirup vagy méz-nem vegán
- 1 ek. víz
- 2 ek. kókuszkrém
- 1 kk. kókuszzsír ~5g, vagy vaj-nem vegán
- 1 ek. cukormentes karamellszirup*
- 1 kk. barna rum*
Elkészítés
- Az agávé szirupot, a nyírfacukrot és a vizet egy kisebb lábasban kézi habverővel elkevertem. Az én tűzhelyem 9 fokozatra kapcsolható és 7-esen melegítettem az egészet addig, amíg a xilit fel nem oldódott. Tovább forraltam, amíg elkezdett barnulni a lötty. (Nem kell félni, hogy hirtelen leég, mivel ez nem cukorból készült "igazi" karamell...)
- Ha már jól megbarnult, beletettem a kókuszzsírt. Megvártam, míg elolvadt és bele tudtam keverni, majd hozzáöntöttem a kókusztejszínt is. Mikor ezeket beletettem, jól felhabzott, de ezzel nincsen semmi gond, csak kevergetni kell.
- Ekkor adtam hozzá a szirupot és a rumot, majd addig főztem, amíg visszasűrűsödött, vagyis elfőtt belőle a víz és az alkohol. (Ez a lépés elhanyagolható, már a 2. végén is elég sűrű a szósz.)
Megjegyzések
Tápérték információ
Megjegyzés: Előfordulhat, hogy a szósz idővel kikristályosodik. Ilyenkor forró vízbe szoktam állítani az üveget, amikor újra folyékony lesz, jól összekeverem, és újra használható. Sokszor készítettem már el, mindig pontosan ugyanezekkel az arányokkal: hol kivált, hol nem – nem tudok rá gombot varrni, de a gond könnyen orvosolható.
Ebből a mennyiségből 70g karamellszószt kaptam, benne kb. 57g szénhidráttal. Végeredmény: 81g CH/100g, ebből 17g az agávéból származik, ennek nagy része fruktóz, juharsziruppal vagy mézzel készítve kb. 9g gyors CH lenne 100g szószban.
Hogy mire jó ez nekünk? Aligszénhidrát sütiket tervezek feldobni vele, pl. a cukkínis brownie-n finom volt, a reggeli kávém is szerette, egyik délután pedig almadarabkákat mártogattam bele.
ancsa mondta
szia,
van valami egetrengető szerepe a nyírfacukornak a karamell állagában vagy csak édesítő? Mert gondoltam esetleg Steviával kipróbálnám…
imádom a blogodat, már szemezgettem belőle. Köszi a recepteket.
Ancsa
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Ancsa,
itt mézzel készítünk egy kis karamellt, amit nyírfacukorral hígítunk. A stevia sokkal édesebb a nyírfacukornál, és nem is ugyanúgy viselkedik, szóval szerintem inkább maradj a nyírfacukornál, vagy eritritnél.
Üdv,
Nóri
ancsa mondta
köszi! Bocs hogy ez alá írom de ma reggel elkészítettem életem első mandulatejét és hála neked, többet nem vesszük a laktózmentes tejet. Pá-pá neki és köszi neked!
Mindenmentes Nóri mondta
:)) Örülök a sikerünknek, és köszönöm, hogy írtál. 🙂 És valóban, ha a jó hírt a többi olvasóval is meg szeretnéd osztani, nyugodtan írd meg a mandulatejes bejegyzés alá is… 😀
ancsa mondta
szia, ez isteni lett! Én raktam bele egy csipet sót is, mert a régi cukros változatba is tettem és ide is elkelt. Próbáld ki ha gondolod. Köszi a receptet Nóri.
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy jól sikerült! Egyébként pedig 😀 … ugyanis nekem ez volt az első karamellszószom, és tettem is bele sót, mert a sós+édes szerintem nagyon megy, de nem ízlett, ezért ide már nem írtam le. Viszont a sós-karamelles tejeskávémon nagyon szerettem. Itt tudod megnézni:
http://www.mindenmentes.hu/2012/09/sos-fuszeres-karamell-latte/
Névtelen mondta
Ezt valóban lehet eritritillel is? Abból mennyi kell bele? 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szerintem ugyanannyi. Még nem próbáltam, úgyhogy írd meg, hogy milyen lett. 🙂
Névtelen mondta
Szia
Mennyire szilárdul meg? Süti tetején megmarad? Milyen lehet vele a dobostorta teteje? (Gondolom annyira nem keményedik meg)
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Süti tetején vékony rétegben megáll, de nem olyan szilárd és üvegszerű, mint a dobos torta teteje, inkább olyan, mint egy sűrű szirup: vékony rétegben megszárad és megszilárdul.
Üdv, Nóri
Névtelen mondta
Hát nekem átlátszó vajszínű és folyós maradt hiába a barna rum…. Mitől sűrűsödik be? A nyírfacukor nem csinált semmit..:(
Mindenmentes Nóri mondta
Nem tudom, pontosan melyik változatot készítetted, de talán próbáld újra forralni még egy kevés nyírfacukorral és tejszínnel. Attól kellene sűrű legyen, hogy jó tömény nyírfacukor szirupot kapsz. Nekem pont, hogy túl sűrű szokott lenni inkább, és melengetnem kell, hogy folyós legyen megint…
Névtelen mondta
Szia!
A segítségedet kérném. A kisfiam fruktózérzékeny, úgyhogy nálunk is kiesik a cukor, de sajnos a méz is. Gondoltam egy nagyot, hogy azért csinàlnék neki karamelles tejet. Van ötleted, hogy hogy lehetne a karamellt magát előállítani cukor nélkül? Vagy ezt a cukormentes karamellszirupot hol tudom beszerezni?
Előre is köszönöm! Gika
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Karamell cukor nélkül sajnos nem lesz… A cukormentes karamellszirup pl. Media Marktban is kapható. Csak 750 ml-es kiszerelés van belőle, így nem lesz olcsó, de kávéba pl. nagyon finom. Olcsóbban webáruházban tudod megvenni, mi a mindenamibar.hu-n vesszük.
Nóri
Névtelen mondta
Köszönöm szépen! Pedig reméltem, hogy van valami jó kis xilites, vagy hasonló ötleted. 🙂
Szép estét! Gika
Névtelen mondta
Szia!
Szóval még diétásabban nem lehet házilag karamell szirupot készíteni?
A bolti kicsit drága…:(
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Legalábbis én nem tudok. 🙂
Timcsi mondta
Szia, ha fordított almatorta tetejére teszem ezt, amit még sütni fogok, akkor szerinted működni fog? Mármint nem lesz túl folyós/kemény/ehetetlen?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Nekem ez a szósz még nem sikerült kétszer egyforma állagúra, de ehetetlen biztosan nem lesz. Eddig a "legrosszabb" az volt, hogy kikristályosodott belőle a xilit, de ha meleg a torta, akkor ez nem fordulhat elő.
TOrsi mondta
Kedves Nóri! Remek a recept csak sajnos allergiás vagyok a mézre, kórházba is kerültem már miatta. A kérdésem hogy mondjuk összesen egy kiskanál cukorral is elkészíthető? Tudom, horrible dictu, de a mennyisége nem sok és úgysem eszem meg az egészet egyszerre így talán belefér… vagy van más alternatíva esetleg?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
működne juharsziruppal, agavé sziruppal is, és persze, 1 kk. cukorral is… 🙂
Torzso mondta
Szia,
Megcsináltam eritrittel, és ez lett életem legfinomabb karamellszirupja 🙂
Köszönöm a receptet
ÁLaura mondta
Szia és mennyi eritritet tettél bele?
Flora mondta
Szia Nóri! A visszakristályosodás pár csepp citromlével elkerülhető, legalábbis a cukornál ez bevált. A karacsonyi bolondokháza után feltétlenul kiprobalom a recepted, mert karamellkremet kell keszitenem egy fogyokurazo baratnomnek 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Így van, a cukornál működik… de ez nem cukor. 🙂
Zsolt mondta
De hisz a méz az cukor…
Andrási Nóra mondta
Valamennyit muszáj karamellizálni, különben nem lesz karamell íze… Amennyit csak lehet, cukormentesítettem.