2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Egy kicsit egzotikusabb tengeri herkentyű recept, ami villámgyorsan elkészül, és az alapanyagai is könnyen elérhetőek.
Hozzávalók 4 adag ebédhez:
225g mirelit tisztított garnélarák
6 gerezd fokhagyma
1 pohár víz
tengeri só
1 lime leve
400ml kókusztej (1 doboz)
1/2 kk. cayenne bors vagy őrölt chili
1 ek. kókuszzsír
220g előgőzölt barna rizs
Frissítés, 2012.11.09.: Ide nem a sűrű, általában konzervben kapható kókusztejet használtam, hanem egy thaiföldi papírdobozosat, az sokkal hígabb. A sűrű is jó lenne, de abból nem kell az egész dobozzal, csak néhány evőkanálnyi, szerintem. Kóstoljátok, és ízlése szerint igazítsatok rajta!
Így készül, hipergyorsan:
1. A rizst mossuk meg és sós vízben tegyük fel főni.
2. A fokhagymagerezdeket vágjuk durvább darabokra, adjunk hozzá 1/2 kk. tengeri sót és egy pohár vizet. Ebben a lében fogjuk marinálni a rákokat kb. 10 percig. (Ha nem tudom időben kivenni őket a fagyasztóból, akkor egy nagyobb keverőtálba forró vizet öntök, abban úsztatok egy kisebb tálat, és ebbe teszem a rákot, így 5-10 perc alatt kiolvadnak.)
3. Öntsük le a páclevet a rákról és facsarjuk rá a lime levét. Sózzuk újabb 1/2 kk. sóval.
4. Közben a rizs majdnem kész, keverjük hozzá a kókusztej felét és hagyjuk lefedve a lekapcsolt tűzhelyen.
5. Forrósítsuk fel a kókuszzsírt egy nagyobb serpenyőben, majd kb. 1-1 percig süssük benne a rákok mindkét oldalát. Adjuk hozzá a maradék kókusztejet, majd fűszerezzük a chiliporral. Egyet forraljunk rajta.
6. Én hozzákevertem a kész kókuszos rizst a rákhoz, így olyan lett, mint egy rizottó. Még bolondíthatjuk friss apróra vágott korianderrel is (a mártásba vagy köretként), de anélkül is finom.
Ha jól számoltam, ez is éppen 50g CH/adag. Remélem, ízleni fog!
Vélemény, hozzászólás?