2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mikor elhatároztam, hogy blogot indítok a receptjeimről, úgy terveztem, hogy itt szigorúan csak velős leírásokat fogok közölni, minimális körítéssel, mert így lesz időhatékony nekem is és Nektek is. Időközben ez a receptgyűjtemény kezd mégis egy kicsit hozzám nőni.
Az utóbbi hetekben sűrűsödik az élet, itt egy nagy feladat, amit meg kellene ugrani, és ez a feszültség még marad is egy-két hónapig. Emiatt sajnos kevesebb időm és szabad gondolat-kapacitásom marad a recepteken való morfondírozásra, szakácskönyvek és weboldalak tanulmányozására. Azon kaptam magam, hogy mostanában inkább olvasom, mint írom a blogot. Ha nincs időm újat kitalálni, akkor nagyon hasznos, hogy kéznél van a korábbi receptjeim kereshető gyűjteménye. Így hamarabb választ kapok pl. arra a kérdésre, hogy mit főzzek abból a szép gombából, ami rámkacsintott a sarki zöldségesnél?
Így aztán a közeljövőben előfordulhat, hogy egy kicsit ritkábban tudok majd új receptekről írni. Készülőben van több rövid összefoglalóm is, de ezek alapvetően több időt vesznek igénybe, ezért lassabban készülnek.
Hogy közben ne maradjatok inspiráció nélkül, ajánlani szeretnék egy nagyon ötletes blogot, amire pár hete akadtam rá: http://healthyindulgences.net/. A szerzője egy fiatal amerikai leányzó (igen, emiatt sajnos csak angolul olvasható), aki cukor és glutén nélkül, csak természetes alapanyagokból készít szemet (és bizonyára ízlelőbimbókat is) gyönyörködtető desszerteket. Ráadásul ő arra is figyel, hogy a receptjei nagyon alacsony szénhidrát-tartalmúak legyenek, sok köztük a tejtermék- és mogyoró-mentes változat is. Többek között tőle származik a karamellszószom ötlete is, innen. Kicsit nehezen emészthető nekem az amerikai „bögrés” mérés, és nehezíti a receptek kipróbálását, hogy sokszor használ xantán- és guar-gumit sűrítőanyagnak. Ezek valóban természetes anyagok, sok glutén- és tojásmentes receptben találkoztam már velük. Nem is károsak az egészségre, ha nem dioxinnal szennyezettek (pár éve ezért volt botrány a xantán-gumival).
Ezekkel a nehézségekkel együtt sok jó ötletet lehet ellesni az oldalon, ha valamilyen cukor- és gluténmentes, alacsony szénhidrát-tartalmú és alacsony glikémiás indexű édességre vágytok… Aki ennyi „mentességgel” együtt tud dolgozni, megérdemel egy-két kattintást!
Vélemény, hozzászólás?