2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Nem, nem egy távol-keleti fogás következik. Előbb egy kis sztori…
Szeptemberben drága Zém szakmai úton Szicíliában járt. Alaposan belekóstolt a helyi konyhába, és sok dolgot evett, ami nem volt sem cukormentes, sem alacsony glikémiás indexű, de még gluténmentes sem. 🙂 Azt mondta, nagyon furcsa és elég intenzív élmény volt hónapok óta először megint nagyon éhesnek lenni, hogy sok finom dolgot kóstolt, de azért jó lenne már valami rendeset enni…
Én közben elgondolkodtam itthon, hogy hogyan élném túl Olaszországot. Megállapítottam, hogy a küldetés nem lenne kivitelezhetetlen, de elképzelhető, hogy a poggyászomba pakolnék ezt-azt itthonról… Erről eszembe jutott, hogy ideje lenne írnom egy bejegyzést az utazással, vendégeskedéssel és étteremben evéssel kapcsolatos tapasztalataimról. Ez az ötlet is felkerült arra a bizonyos listára… (A megvalósítandó ötleteimére, aminek már nyitottam egy külön füzetet. Amolyan labornapló-szerűen jegyzetelem bele az egyes receptek ilyen-olyan változatait és hogy mit kellene még fejleszteni.)
Száz szónak is egy a vége: kaptam egy madárlátta apró kis szakácskönyvet néhány recepttel, aminek az a címe, hogy „Sicily’s favourite recipes”, azaz „Szicília kedvenc receptjei”. Mert Z arra gondolt, hogy biztosan találok benne jó ötleteket, és majd számunkra is ehetővé varázsolom őket. Persze igaza lett, itt az első áldozat!
Hozzávalók 4 főre:
2 padlizsán (800g)
2 szál sárgarépa (kb. 200g)
1 fej vöröshagyma (kb. 80-100g)
200g passzírozott paradicsom
50g arany mazsola
3 ek. friss, apróra vágott bazsalikom
1 ek. balzsamecet
olívaolaj, só, bors
120g barnarizs
A hétvégén gyönyörűszép padlizsánt kaptunk a piacon: szinte fekete volt, fényes és szép feszes: amilyennek lennie kell. Na igen, a mazsola: kb. egy éve nem ettem azt sem. A magos néninél vettük, és mivel 10dkg a legkevesebb, amit kimér, most filózhatok, hogy mibe teszem a maradékot, de ez cseppet sem zavar. A friss bazsalikom még mindig a mélyhűtőben lakik, profi és olasz szakácsok most valószínűleg fogják a fejüket… A balzsamecetet pedig egy portugál couchsurferünk vette már ki tudja, mikor, és azóta porosodik a polcon. Most legalább végre használhattam valamibe. Azért elég durva, hogy 20%-a cukor… De nyugi, alig használtam belőle, és igen, azt is beleszámoltam.
Így készült:
1. A padlizsánokat megmostam, levágtam a két végét és felkockáztam, besózva félre tettem.
2. Megmostam, meghámoztam és felaprítottam a répát, hagymát.
3. A padlizsánkockákat leöblítettem egy szitában a csap alatt, majd részletekben 1-1 ek. olívaolajon átsütöttem őket egy forró serpenyőben. Ezután egy tálban vártak.
4. Közben megmostam és feltettem főni a rizst.
5. A serpenyőben egy kevés olívaolajon arany színűre pároltam a hagymát és a répát. Hozzáadtam a paradicsomszószt, sót, borsot, bazslikomot, főztem kb. 5-10 percig. Ekkor a közepén félrehúztam kicsit a mártást és beleöntöttem a balzsamecetet. Megvártam, hogy egy kicsit karamellizálódjon, majd összekevertem az egészet.
6. Belekevertem a padlizsánkockákat és a mazsolát, összemelegítettem. Bevallom, akkora mennyiség (térfogat) ez a sok padlizsán, hogy alig tudtam megkeverni, de nagyon szeretem a kerámiaserpenyőmet és nem akartam egy edényben kevergetni…
7. Időközben a rizs is megpuhult, jó étvágyat!
A sok zöldségaprítás és pirítgatás, stb. miatt ez egy kicsit időigényesebbre sikerült, egy lusta vasárnap délután elszöszmöszöltem vele egy jó órát. Rizs helyett valamilyen lepénnyel is finom lehet. Az eredeti recept előételnek tálalná, rizs nélkül, és került volna még bele olívabogyó (én nem szeretem), zeller (Z nem szereti), kapribogyó (egyikünk sem szereti), és mandula, de szerintem az nem rúgott volna labdába ilyen ízkavalkád mellett, így kihagytam.
Úgy állítottam össze az arányokat, hogy az össz szénhidrát-tartalom éppen 200g, így 50g CH/adag.
Erika mondta
Szia! TÉNÉ szerint ezt a receptet hohy készítenéd el?
Andrási Nóra mondta
Szia, kb. ugyanígy, de az egészhez használnék kb. 1 kiskanál olívaolajat, és ha valami le akar tapadni, pici vizet tennék alá.