2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Egyik nap Z megkérdezte, hogy ha nincs időm sokat foglalkozni a konyhával, miért nem főzök valami egyszerűt, pl. lencsét? „Ezer éve nem ettünk lencsét.” Gondoltam, hogy jó, legyen. Persze megint nem fértem a bőrömbe, valami lencsés-brokkolis egytálételt kerestem. Végül az irányadó ötletre itt akadtam rá, csak a vörös lencse helyett „sima”, a karfiol helyett pedig brokkoli került bele, ill. a köretnek ajánlott fehér rizs nyilván száműzésre került…
Hozzávalók 4 ebéd-adaghoz:
170g lencse
1 fej brokkoli rózsáinak fele (kb. 250g)
2 ek. kókuszzsír
1 kisebb vöröshagyma
1 kis darab (1x1cm) reszelt gyömbér, vagy 1/2 kk. őrölt, szárított gyömbér
1 répa
1 kk. currypor
1/2 kk. őrölt kurkuma
1/2 kk. őrölt fahéj
1/2 kk. őrölt kömény
1/2 kk. őrölt koriander
1/2 zöldségleveskocka
1 lime leve
1 kk. só
120g barna rizs
Így készült:
1. Előző este átválogattam, megmostam és beáztattam a lencsét.
2. Másnap reggel előre összekevertem a fűszereket egy kis tálban, hogy könnyen elő tudjam kapni az összeset, és már hozzá is láthattam a főzőcskének.
3. Megmostam és sós vízben feltettem főni a rizst.
4. A hagymát felaprítottam, és üvegesre pároltam a kókuszzsíron. Közben meghámoztam és felaprítottam a répát.
5. Hozzáadtam a hagymához a fűszereket, kevertem rajta egyet, majd jöhetett a répa, kb. fél perc rotyogás.
6. Most ment bele a lencse, a zöldséglé kocka és annyi víz, hogy mindezt ellepje.
7. Amíg a lencse fedő alatt puhult, megmostam és kisebb rózsákra vágtam a brokkolit. Ha a lencse már majdnem jó, mehet a brokkoli is a fazékba.
8. Végül beletettem a lime levét, kóstolás után sóztam, belekevertem az időközben elkészült rizst, és kész!
Ha kaptam volna friss koriandert, mindenképpen beletépkedtem volna egy csokorral a végén.
Mostanában nagy keletje van nálunk a zabpalacsintának, és mivel az indiaiak is fogyasztanak mindenféle lepényeket a főételeik mellé, arra gondoltam, legközelebb kihagyom a rizst és zabpalacsintával fogjuk enni. Vagy valami másféle lepénnyel, amit még addig kitalálok. 🙂
A mennyiségeket úgy állítottam össze, hogy ez személyenként répával, hagymával, lencsével, rizzsel együtt kb. 50g CH/ebéd. Egyedül a brokkolit nem számoltam bele, mert az olyan alacsony szénhidrát-tartalmú zöldség, sok élelmi rosttal. Egészségetekre!
Lévai Mariann mondta
Miután tegnap elkészítettem, a barátom kérte, hogy ytöbbször is legyen ilyen! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Milyen jó ízlése van. 😉
Magdolna Boldizsár mondta
Egy kérdésem lenne, csak curry fűszerkeverék van itthon. Szerinted úgy is finom lehet?
Mindenmentes Nóri mondta
Persze. Nincs itt semmi kőbe vésve. 🙂
Magdolna Boldizsár mondta
Köszönöm a gyors válasz 🙂