2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Végtelenül egyszerű és nagyon finom recept következik a hagyományosabb, magyaros ízek kedvelőinek, ami minden különösebb furfang nélkül glutén- tojás- és tejtermékmentes is.
Csak azért nem kap „hipergyors” címkét, mert az én sütőmben nem lehet egyszerre grillfunkcióval és légkeveréssel sütni, egyébként elképzelhetőnek tartom, hogy a máj és a köret egyszerre is megsüthető lenne, és bele is férne 30 percbe.
1kg csirkemáj
1kg burgonya
2kk. dijoni mustár
1kk. majoranna
1/2kk. bazsalikom
1/2kk. borsikafű/csombor
néhány ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1kk. őrölt rozmaring
Hamar megvan:
1. Mossuk meg a májat, majd a páchoz egy nagyobb tálban keverjük össze a mustárt 2ek. olívaolajjal, a majorannával, bazsalikommal, csomborral. Adjuk a páchoz a májat, és óvatosan forgassuk össze, hogy minden oldalát bevonja. (Nem szabad sózni!)
2. Pakoljuk a májakat egymás mellé egy kiolajozott tepsibe, és süssük 180 fokon, alul-felül sütéssel, amíg a teteje pirulni kezd. Ez kb. 20-25 perc.
3. Közben mossuk és hámozzuk meg, majd vágjuk nagyobb kockákra a krumplit.
4. Egy tálkában keverjünk össze kb. 5 ek. olívaolajat a kipréselt fokhagymával és a rozmaringgal. Öntsük rá ezt az olajat a krumplira, és jól keverjük össze, sózzuk.
5. Terítsük szét a fűszeres burgonyakockákat egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és süssük 200 fokon, grill funkcióval vagy csak felül sütéssel, amíg megpirul, ez is kb. 15-20 perc lesz. Ennyi. 🙂
Itt csak a körettel kell számolnunk, az éppen 50g CH/tányér. Mivel nem főzzük szét és nem is sütjük bő olajban a krumplit, szerintem a glikémiás indexe is kedvező (alacsony) lehet. Finom savanyúság illik még hozzá: pl. savanyú káposzta – csupa C-vitamin és élelmi rost.
Jó étvágyat!
mclahlan mondta
Imádom a csirkemájat sütve! Mondjuk én a krumplit kihagyom, mellé csak savanyúságot vagy friss salit eszem! Meg is csinálom a hétvégén! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
A nap híre. 🙂 Remélem, ízleni fog!