2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Következzen egy finom saláta, ami lehet könnyű ebéd vagy vacsora. Elég random módon válogattam össze a hűtőnkből, de miután Z nem tudott betelni vele, gondoltam, megosztom itt is.
Ez a recept a hagyományaimtól eltérően nem precíziós mérleggel, hanem „úgy érzéssel” készült, így a mennyiségek és a szénhidrát-szám is kicsit lazábban értendő. Ha magatoknak készítitek, nyilván ízlés szerint alakíthatjátok az arányokat.
Hozzávalók 2 személyre:
1/2 csirkemellfilé
kb. 1,5 pohárnyi párolt köles-quinoa keverék*
2kk. guacamole*
1/2 zacskó leveles salátakeverék
2-3ek. magkeverék: szezámmag, mandula, pirított tökmag
jégcsapretek
kígyóuborka
só, bors, olívaolaj, citromlé
Gyorsan elkészíthető, de ehhez hozzátartozik, hogy nekem mostanában szokott lenni itthon guacamole, és 1:1 arányú köles-quinoa keverék készre párolva a hűtőben, biztos, ami tuti alapon. Azért keverem a kettőt, mert egyrészt a quinoát nagyon szeretem, de kissé húzós ára van -így legalább tovább tart-, másrészt a köles glikémiás indexe felől így nyugodtabb vagyok, mióta megtanultam, hogy nem mindegy, mivel főzzük össze.
Úgy készítem, hogy megmosom a kölest és a quinoát, majd felöntöm kb. másfélszeres mennyiségű vízzel, nem sózom, hanem előbb majdnem készre főzöm. Mikor már szinte az összes vizet felszívta, belekeverek 1kk. sót, 1ek. citromlevet és 1ek. olívaolajat.
A leveles salátakeverék egyike azon kevés dolgoknak, amiket csak úgy leemelek a bolt polcáról és már ehetem is! Tényleg mindegy, milyet használtok, csak salátaleveles keverék legyen. Szerintem ehhez nem illik a káposztás-répás, stb. A mostaniban volt néhány szál cékla, éppen annyi, hogy feldobja a színét.
Így készült:
1. A csirkemellet két szeletre vágtam, hogy könnyebben átsüljön, besóztam, beborsoztam, pár percig állni hagytam.
2. Közben két kisebb salátás tál egyik oldalán elrendeztem a leveles keveréket, meglocsoltam 1-1kk. citromlével és olívaolajjal. Rászeleteltem egy kevés uborkát és retket, a tetejére tettem 1kk. guacamolét.
3. A kedvenc, vadiúj, kerámiabevonatos serpenyőmben (soha többet nem veszek teflont) melegítettem 1-2ek. olívaolajat, és előbb magas fokozaton megpirítottam a csirkemell-szeletek mindkét oldalát, majd alacsonyabb fokozatra kapcsolva is megforgattam őket, hogy átsüljenek. Így lett kívül megpirult és ropogós, belül pedig omlós és villával szétcincálható. Tányérra tettem a szeleteket és kis falatokra daraboltam.
4. A serpenyőbe öntöttem még egy kis olajat, beleszórtam a magokat, jól megsóztam, és fakanállal addig kevergettem, amíg pirulni kezdtek a magok. (Vigyázat, a pattogó szezámmag meglepően nagyot tud ugrani! Védősemüveg viselése ajánlott. 😉 ) Ekkor lekapcsoltam a tűzhelyet, hozzáadtam a kölest és a quinoát, átmelengettem egy kicsit. Mehetett ez is a salátás tálba.
5. Végül a tál tetejére rendeztem a csirkemellfalatokat, és kész is!
Pontos szénhidrát-tartalmat most nem tudok mondani (döbbenet, ugye?), de annyi könnyítés van, hogy ebből szerintem csak a kölest és a quinoát kell számolni. Ebben a tálban kb. egy ebédre való adag harmada volt, így kb. 17-20g CH/saláta.
Jó étvágyat!
Ica mondta
Ez valami fantasztikusan néz ki, már érzem is az ízét. A hús alá (vagy akár a pácba egy kis mustárt is el tudok képzelni, vagy egy másik változatban édesen, currysen). Jaj,, mikor lesz már holnap ebédidő????
Ica mondta
Még egy kérdés: A köles és a quinoa 1:1 arányú keverékében megfőzve kb. mennyi CH van?
Mindenmentes Nóri mondta
Csak azt számoltam, így kb. 17-20g CH. Szerintem mérd meg mielőtt megfőzöd: ha mondjuk 50+50g-ot főzöl, akkor abban összesen 70g CH lesz, és szerintem kb. a harmada elég is lesz.
Mindenmentes Nóri mondta
🙂
Névtelen mondta
Szia! Milyen márkájú kerámia serpenyőt használsz? Mert én már 2 félét is próbáltam, de előbb-utóbb mindig odaragad benne az étel.
Köszi!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Nekem mindkettő Kaiserhoff, az egyik leragad, a másik nem. Erre varrjon gombot, aki tud. 🙂
Névtelen mondta
Kedves Nóri, milyen márkájú quinoát veszel? Szeretném kipróbálni, de eü. okokból fontos, hogy biztosan gluténmentes legyen. Köszönöm,
Juli
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Juli,
Úgy emlékszem, a Glück quinoa nyomokban sem tartalmaz, csak olajos magvakat. (Én olyan márkát használok, aki hivatalosan nem tudja vállalni, hogy gm, ezért nem ajánlhatom.)
Névtelen mondta
Köszönöm!